Skladování potravin a jejich požívání si po této zkušenosti tito dva mladíci už jistě pohlídají. Jeden z nich vyvázl s nevolností, ale ten druhý bude žít do smrti s handicapem.
Studenti, jak je obecně známo, nemají ve většině případů moc peněz. Proto jsou jejich nákupy a styl stravování mnohdy velmi skromné. Bohužel se tento styl života podepisuje i na kvalitě toho, co běžně požívají a může to pro ně v krajních případech znamenat i doživotní následky. Stačí totiž trocha nepozornosti a zbytky z lednice, které se rozhodnete pozřít mohou být vaším posledním jídlem.
Zbytky z lednice nebyly moudrou volbou
Své si s tím zažil teprve 19ti letý student, který se na víkend rozhodl zajet za kamarádem na kolej do Bostonu. Měla to být naprosto obyčejná návštěva, kterou chlapci naplánovali, protože se spolu už dlouho neviděli. Kluci na koleji často nehledí na to, jak vypadá jejich jídelníček, a tak se moc neobtěžovali s přípravou jídla. Když proto jeden z nich otevřel lednici s tím, že má hlad, sáhl po zbytcích čínského Lo Mein a bez toho, aby si zjistil, jestli jsou ještě poživatelné, se do nich pustil.
Své nedbalosti zanedlouho hluboce zalitoval, když se v agonii svalil k zemi s ukrutnou bolestí břicha. I jeho kamarád pochopil to, jak vážná je situace a okamžitě zavolal sanitku. V nemocnici se příznaky projevili naplno, když jeho orgány začaly hromadně selhávat, napuchlo mu celé tělo a vyrojily se mu po něm tvořit masivní vyrážky. Lékařům brzy došlo, že jediný způsob jak jej zachránit je amputace. Přišel o obě nohy pod koleny a prsty na rukou, které byly tak silně infikované, že je už nebylo jak zachránit.
Jeho stav způsobily bakterie v pokrmu
Ve zbytcích, které se rozhodl sníst se rozmnožila bakterie meningokokcémie. Ta agresivně útočí na stěny cév, což v těle způsobuje masivní krvácení orgánů i kůže. Ukázalo se však, že mladík nebyl proti této bakterii řádně očkovaný a to je hlavním důvodem, proč byly následky tak fatální. Příkladem je jeho kamarád, který s ním zbytky dojídal, ale pouze se z nich pozvracel.
Z této situace plyne důležité ponaučení. Vždy se ujistěte, že jsou zbytky, které se chytáte pozřít, v pořádku. Mnohdy to poznáte po čichu, ale bezpečnější je si je i pořádně prohlédnout. I taková drobnost může předejít potížím, které by vám zkažený pokrm mohl přinést. Dbejte také na to, abyste byly proti takovým bakteriím očkování, jelikož to značně ovlivní způsob, jakým se s ní vaše tělo vypořádá.
Jak se k dojídání zbytků jídla stavíte vy?