Na bolesti kloubů nemusí pomoci jenom klasické léky, ale i domácí masti. Zkuste jednoduchý recept na mast, která není nic těžkého a zabere po několika aplikacích.
Trápí vás nepříjemné bolesti kloubů nebo zad a nechcete se stále mazat klasickými krémy, které jsou plné chemických látek? Zkuste si vyrobit vlastní účinný přípravek, který výborně poslouží pro klouby na nohou, rukou i ke zklidnění bolesti zad. Postup je velmi jednoduchý a zvládnete ho snadno doma.
Hlavní ingrediencí je kajenský pepř
Hlavní přísadou tohoto domácího krému proti bolavým kloubům je kajenský pepř. A existuje pro to dobrý důvod. Obsahuje totiž přírodní látku kapsaicin, která dokáže interagovat s buňkami nervového a imunitního systému. Dokáže v těle podpořit proces objevení zánětu a spouští procesy zodpovědné za uvolňování složek imunity, které bolestivost snižují a provádí opravnou reakci.
Co budete potřebovat pro výrobu masti pro bolení kloubů?
- 2 čajové lžičky kajenského pepře
- 0,25 hrnku kokosového oleje
- 0,25 hrnku kakaového másla (dá se nahradit dalším množstvím kokosového oleje)
- Zázvor a kurkuma
- Éterický olej z máty
Zázvor má v krému své místo díky přirozené schopnosti zahřívání. Běžně se pro své blahodárné účinky využívá v čínské medicíně, takže jistě přinese i potřebnou úlevu pro klouby. Podpoří totiž průtok krve, což může s celým problémem ohledně bolavých či zatuhlých kloubů pomoci.
Další zajímavou složkou domácího krému je kurkuma. Ta pomáhá se zmírněním otoků a odstraněním zánětů v těle. Pro své účinky je opět používána již poměrně dlouho. K tomu všemu pro příjemnou vůni přidejte pár kapek éterického oleje z máty. Docílíte tak příjemné svěží vůně pro snadnější a lákavější nanášení krému.
Příprava domácího krému na klouby
V rámci přípravy domácího krému si nejdříve smíchejte kokosový olej s kakaovým máslem a vložte do vodní lázně. Tyto ingredience je totiž potřeba roztavit do tekuté podoby, aby bylo možné rovnoměrně zapravit i další složky.
Během rozpouštění nezapomínejte směs stále míchat. Až bude kokosový olej a kakaové máslo v tekuté konzistenci, přidejte kajenský pepř, zázvor, kurkumu a promíchejte zhruba po dobu jedné minuty. Až celou směs sundáte z plotny, přidejte ještě pár kapek éterického oleje pro dosažení požadované vůně.
Ještě znovu promíchejte a takto připravenou směs na krém vlijte ideálně do skleněné nádoby. Než nahoru vložíte víčko, nechte směs důkladně vystydnout a ztuhnout.
Pro skladování je nejlepší lednice, kde směs vydrží k používání po dobu zhruba 6 až 8 týdnů. Používejte vždy v případě, kdy máte potíže s klouby či svaly. Poslouží také jako prevence či pro zlepšení rekonvalescence po úrazu.
Při nanášení krému si dávejte pozor, ať si nesáhnete do oka. Jakmile dokončíte aplikaci na pokožku, důkladně si umyjte ruce. Pozorovat můžete i lehce žluté zabarvení, které způsobuje kurkuma a jde o její přirozenou vlastnost.