Student zemřel poté, co snědl pět dní staré špagety. Nebezpečná bakterie ale podle lékařů není přímou příčinou úmrtí

Poté, co 20letý mladík snědl 5 dní staré špagety, zemřel. Tento případ je neobvyklý, ovšem může sloužit jako varování, že lidé by měli potraviny skladovat rozumně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tragický případ belgického studenta, jenž zemřel po požití 5 dní starých těstovin, se snaží rozkrýt na kanálu YouTube americký licencovaný specialista, který si říká Doktor Bernard. Dvacetiletý mladík A.J. chtěl ušetřit peníze a čas. Na konci víkendu se postavil ke sporáku a připravil si jídlo na celý týden. Uložil ho do plastových krabiček, ale namísto toho, aby dal pokrmy do lednice, nechal je stát na kuchyňské lince v pokojové teplotě.

Rodiče našli studenta v posteli mrtvého

V pátek si A.J. ohřál předpřipravené špagety v mikrovlnné troubě a doplnil je rajčatovou omáčkou. Hned po jídle šel sportovat. Po půlhodině začal pociťovat nevolnost, silné bolesti břicha a hlavy. Podle zprávy, zveřejněné v odborném časopise klinické mikrobiologie Journal of Clinical Microbiology, po návratu domů několik hodin intenzivně zvracel a měl průjem. „Nevzal si žádné léky, ani nevyhledal zdravotnickou pomoc. Pil pouze vodu a po půlnoci usnul,“ uvádí zpráva.

Druhý den dopoledne se po A.J. začali shánět rodiče. Když šli do jeho pokoje, našli jej mrtvého. Podle pitvy mladík zemřel ve 4 hodiny ráno, což je asi 10 hodin po požití špaget. Příčinou úmrtí byla nekróza jater a akutní zánět slinivky. Na svědomí to má pravděpodobně bakterie B cereus způsobující otravu jídlem, která se našla ve zbytcích špaget i ve vzorku stolice. Bakterie se nejčastěji vyskytuje na nedostatečně tepelně opracovaných těstovinách a rýži.

Studentova otrava nebyla typická

Bernard ve videu, které vidělo přes 7,5 milionu lidí, potvrzuje, že selhání jater způsobily zkažené těstoviny. Podle něho to není běžné. „Otrava jídlem obvykle způsobuje jen zánět žaludku, nevolnost, zvracení a průjem, nezpůsobuje akutní selhání jater,“ vysvětluje. Smrt A.J. není podle Bernarda typickou otravou jídlem, přestože již dříve byla podobná úmrtí zdokumentována. Současně apeluje na lidi, aby jídlo dávali do ledničky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

K podobnému závěru došli i experti. „Ačkoli nemůžeme určit B cereus jako přímou a jedinečnou příčinu úmrtí, případ A.J. ilustruje závažnost emetického a průjmového syndromu a dokládá, jak je důležité adekvátní chlazení připravených potravin,“ napsali ve zprávě. Pokud je potravina delší dobu uchovávána v pokojové teplotě, může dojít k růstu bakterií, které vedou k produkci nebezpečných toxinů.

Jak ukládáte potraviny, které nechcete jíst hned?

Zdroj: TheSun, JournalOfClinicalMicrobiology

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články