Semínka mají silné vlastnosti, které by farmaceutické společnosti nejradši ukryly pro vlastní potřebu. Příroda pro nás někdy ukryje cenné poklady, které máme na dosah ruky, ale nevíme o tom.
Řeč je právě o jednom z nejpopulárnější druhů ovoce, a to o jablkách. Nutričně patří mezi nejcennější plody a dokonale se hodí k potřebám obyvatel střední Evropě. Mohou se jíst syrová, pečená, využívají se do dezertů. V minulosti se jich jedlo mnohem více, v posledních letech jejich konzumace klesá.
Jablečná semínka jsou zdrojem jódu
Nejcennější částí jablek jsou semínka, která ale většinou nejíme. Semena obsahují jód a amygdalin, které jsou neocenitelným zdrojem pro naše zdraví. Proč je tedy vyhazujeme a nekonzumujeme? Mírně hořká chuť, která je součástí právě amygdalinu, od požití odrazuje. Navíc je známý mýtus, že tato semínka jsou jedovatá. Jablečná semínka ale mají plno užitečných vlastností.
Zdravé buňky obsahují enzym rhodanázu, která chrání před uvolňováním kyseliny kyanovodíkové. Na druhou stranu ho nemají rakovinné buňky, ale mají takové, které je zabíjejí. Jinými slovy, zdravým buňkám enzym neubližuje, ale naopak ničí ty nemocné. Četné studie ukázaly, že několik semen denně uspokojí denní potřebu jódu v těle. Léčba nemocí, které způsobuje nedostatek jódu, by se tím mohla u většiny lidí vyřešit. Pokud si tedy dáte jablíčko, nevyhazujte semínka, ale snězte je také nebo si je schovejte. Jablka jsou velmi zdravá a v mnoha ohledech podceňovaná.
Konzumací jablek dostanete do těla velké množství vitaminů
Pravidelnou konzumací jablek svému tělu jen prospějete, ideální je sníst dvě denně. Obsahují 14 % denní doporučené dávky vitaminu C a 5 % denní dávky vitaminu K. Mnoho lidí tu chybu, že je loupe. Ve slupce je přitom mnoho vlákniny a velké množství polyfenolů, která mají pozitivní účinky na naše zdraví.
Jablka se navíc hodí do redukční diety, protože přispívají ke zmírnění hladu a zvyšují pocit sytosti. Prospívají také našemu srdci, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Navíc se mezi jejich pozitivní účinky řadí také zlepšení zdraví kostí, ochrana před rakovinou, pomáhají také v boji s astmatem.