Červená cibule je přírodní cestou ke snížení příznaků a k prevenci cukrovky. Každý ji má doma, ale jen málokdo ví o jejím zdraví prospěšném využití

Máte chuť na něco speciálního, ale nemáte moc času na přípravu? Vyzkoušejte tento recept na cibulový salát! Je vhodný i pro vegany.

i Zdroj fotografie: Stocksnap
                   

Možná už jste o tomto salátu slyšeli, jelikož v poslední době skutečně nabírá na oblíbenosti. Není se čemu divit, je snadno vyrobitelný, plný cenných výživných prvků a můžete ho použít také jako přílohu téměř k jakémukoliv jídlu. Věděli jste ovšem, že je velice přínosný pro vaše zdraví a může zlepšit imunitní, nervový a trávicí systém vašeho těla a celkově posílit váš organismus?

Proč zrovna červená cibule?

Cibule je bohatá na živiny, což znamená, že má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínů a minerálů. Tato zelenina má obzvláště vysoký obsah vitamínu C, což je živina podílející se na produkci kolagenu, opravě tkání a vstřebávání železa. Cibule je také bohatá na vitamín B, včetně folátu a pyridoxinu – které hrají klíčovou roli v metabolismu, produkci červených krvinek a nervových funkcích.

iZdroj fotografie: Unsplash

Cibule obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které bojují proti zánětu a snižují hladinu cholesterolu, což může snížit riziko srdečních onemocnění. Její silné protizánětlivé vlastnosti mohou také pomoci snížit vysoký krevní tlak a chránit před krevními sraženinami. Konzumace zeleniny rodu Allium, jako je česnek a cibule, byla spojena s nižším rizikem výskytu některých druhů rakoviny, včetně rakoviny žaludku.

S cibulí proti cukrovce

Konzumace cibule může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi, což je zvláště významné u lidí s cukrovkou nebo prediabetem. Studie u 42 lidí s diabetem typu 2 prokázala, že konzumace 100 gramů čerstvé červené cibule významně sníží hladinu cukru v krvi nalačno. To může být zapříčiněno tím, že specifické sloučeniny nacházející se v cibuli, jako jsou kvercetin a sloučeniny síry, mají antidiabetické účinky.

Postup a příprava

Budete potřebovat:

  • 500 ml vody,
  • Tři až čtyři červené cibule
  • Tři lžíce octa,
  • Tři lžíce cukru,
  • Sůl
  • Misku na míchání
  • Nůž
iZdroj fotografie: Freepik

Nejprve bude potřeba cibuli oloupat a očistit. Poté ji nakrájejte na kolečka. Do misky si nalijte půl litru čisté vody. Do vody přidejte ocet, sůl, cukr a důkladně promíchejte. Následně přidejte červenou cibuli. Pak už jen stačí počkat alespoň 30–⁠40 minut a můžete podávat. Dobrou chuť!

Zdroj: Express

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Zobrazit další články