Když tělu chybí hořčík, výrazně se to podepíše na jeho fungování, včetně problémů se spánkem. Zjistěte, z jakých potravin tuto důležitou látku načerpat.
Nedostatek hořčíku může zapříčinit stavy úzkosti. Těm se vyhnete, pokud ho budete pravidelně doplňovat. Depresivními stavy mohou trpět hlavně lidé nad 65 let, kteří nemají hladinu hořčíku v normě. Mají totiž o 22 % větší šanci, že se u nich deprese rozvine. Na málo hořčíku vás upozorní také nespavost a únava či bolesti svalů.
V těchto potravinách ho najdete nejvíce
- Ovoce – datle, banán
- Luštěniny a zelenina – špenát, vařená čočka, hrách
- Maso a ryby – candát nebo tuňák, vařená kuřecí prsa
- Ořechy – mandle, kešu
- Nápoje – pomerančová nebo mrkvová šťáva, červené víno
V dnešní době je těžké v potravinách přijmout tolik množství hořčíku, aby ho v těle bylo správná hladina. Jsou také potraviny, které snižují možnost vstřebání hořčíku ze střeva, kam patří například tavené sýry, sladkosti nebo průmyslově vyrobené potraviny.