Když tělu chybí hořčík, výrazně se to podepíše na jeho fungování, včetně problémů se spánkem. Zjistěte, z jakých potravin tuto důležitou látku načerpat.
Naše zdraví i pohoda hodně často záleží na stravě, kterou si dopřáváme. Jestli jíme nepravidelně, nemáme potřebné vitaminy a jiné látky, může se nám to vymstít v podobě nemoci. Důležitým prvkem je hořčík, který chrání naše srdce a zdraví nervového systému. Najdete ho v ořeších, luštěninách nebo tmavé čokoládě. Vůbec nemusíte doplňovat hořčík přípravky z lékárny.
Naše tělo nepřijme všechen hořčík z potravin
Je tu ale jedná horší zpráva, naše tělo absorbuje pouze 30-40 % hořčíku. Potřebujeme ho až 400 mg denně, takže je poté lehké zjistit, když je ho nedostatek. Tělo se totiž k situaci jasně vyjádří příznaky, díky kterým poznáte, že vám hořčík chybí. Mezi ně patří například svalové křeče, protože při nedostatku hořčíku se svaly začnou bouřit.
Dalším nepříjemným příznakem může být zácpa. Hořčík pomáhá střevům ke správné funkci, a pokud ho není v těle dostatek, střeva zleniví. Můžete také cítit velké bolesti hlavy, které budou přecházet do migrény. I proti nim si pomůžete hořčíkem. S hořčíkem se také snižuje možnost astmatu.
Hypertenze je stav, který může být velmi nebezpečný, je proto dobré kromě hořčíku doplňovat i draslík a vápník. Naše tělo při nedostatku hořčíku také hůře zpracovává vápník.
Neustálá chuť na sladké i stavy úzkosti? Doplňte hořčík
Jestli často zobete sušenky nebo si tajně přikusujete čokoládu, může to znamenat, že vaše tělo hořčík postrádá. Můžete místo bonbónů vyzkoušet hořkou čokoládu, díky které uspokojíte chutě na sladké, a zároveň vám hořčík dodá. Navíc má nízký obsah kalorií, takže si nemusíte nic vyčítat.
Nedostatek hořčíku může zapříčinit stavy úzkosti. Těm se vyhnete, pokud ho budete pravidelně doplňovat. Depresivními stavy mohou trpět hlavně lidé nad 65 let, kteří nemají hladinu hořčíku v normě. Mají totiž o 22 % větší šanci, že se u nich deprese rozvine. Na málo hořčíku vás upozorní také nespavost a únava či bolesti svalů.
V těchto potravinách ho najdete nejvíce
- Ovoce – datle, banán
- Luštěniny a zelenina – špenát, vařená čočka, hrách
- Maso a ryby – candát nebo tuňák, vařená kuřecí prsa
- Ořechy – mandle, kešu
- Nápoje – pomerančová nebo mrkvová šťáva, červené víno
V dnešní době je těžké v potravinách přijmout tolik množství hořčíku, aby ho v těle bylo správná hladina. Jsou také potraviny, které snižují možnost vstřebání hořčíku ze střeva, kam patří například tavené sýry, sladkosti nebo průmyslově vyrobené potraviny.