Pečené batáty jsou oblíbenou alternativou k běžným hranolkům. Obsahují méně kalorií a více vitamínů

Hranolky dělané z běžných zemáků zná pravděpodobně každý. Slyšeli jste však někdy o takovém zpracování sladkých brambor? V troubě jsou hotové za chvíli.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Sladké brambory jsou výborným zdrojem sacharidů, vlákniny, vitamínu A a C a minerálů jako mangan, draslík či železo. Oproti běžným zemákům obsahují batáty méně kalorií a více vitamínů, jsou tak výbornou zdravou přílohou. Příznivci smaženého jídla však nemusí zoufat, i ze sladkých brambor můžete klidně udělat chutné hranolky.

Potřebné ingredience a příprava

Na 4 dávky batátových hranolek potřebujete 3 středně velké brambory, lžíci škrobu, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli, půl lžičky česneku (v prášku) a pepř podle chuti. Batáty si očistíte, oloupete a nakrájíte na plátky o tloušťce 2 centimetry či méně, ty následně naporcujete na nudličky. Pokuste se dodržet stejnou velikost u všech kousků.

iZdroj fotografie: Unsplash
Batáty jsou plné vitamínů. Existuje celá řada zdravých receptů ze sladkých brambor.

Nudličky vložte do misky se směsí škrobu, česneku a soli a celé je v této hmotě obalte. Na plech rozprostřete pečící papír, aby se vám brambory nepřipékali. Položte batátové nudličky tak, aby se vzájemně nedotýkali a lehce je zakápněte olivovým olejem. V troubě předehřáté na 220 stupňů je pečte 15 minut, všechny otočte a pečte přibližně dalších 10 minut – musíte je však kontrolovat.

Lze je i jinak dochutit

Po vytažení z trouby můžete hranolky ještě posypat dalším kořením. Skvěle se k nim hodí sladká paprika nebo pepř, případně více soli či česneku. Podobně jako jakékoliv jiné hranolky můžete i ty batátové podávat s omáčkou, do níž si je budete namáčet. Koření je však možné přidat i do směsi, v níž budete bramborové nudličky obalovat, aby tak po něm chutnali již v základu.

iZdroj fotografie: Unsplash
Batátové pečené hranolky mohou nahradit ty obyčejné. Jsou velmi chutné a přitom výrazně zdravější.

Když budou hranolky příliš tenké, rychle se vysuší nebo spálí. Naopak silné nudličky by trvalo delší dobu upéct a nebyly by vůbec křupavé, ideální tloušťka je mezi 1,5 a 2 centimetry. Podobně je to i s teplotou, kterou byste měli držet na 220 stupních po celou dobu pečení. Jakmile klesne, nebude dost prudká na to, aby z brambor udělala hranolky takové, jaké je chceme mít.

Zdroj: Messy Apron

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Zobrazit další články