Muž umřel poté, co jedl lékořici každý den po dobu 3 týdnů. Jeho smrt je pro lékaře záhadou

Sladké dřevo neboli lékořice lysá se používá odnepaměti jako léčivo i cukrovinka. Nedávno se ukázalo, že její častá konzumace může člověka připravit o život.

i Zdroj fotografie: Dawn Huczek / Creative Commons / CC BY
                   

O tom, že všeho moc škodí, se přesvědčil jistý Američan z Massachusetts. Tato lekce ho však stála život. Čtyřiapadesátiletý stavební dělník nežil příliš zdravě. Žádnými nemocemi ale netrpěl. Když se jednoho dne v restauraci rychlého občerstvení odporoučel k zemi, jeho stav zarazil i ošetřující lékaře v nemocnici, kam ho převezla záchranka. Později zjistili, že jej o život připravila lékořice.

Jeho smrt byla pro lékaře záhadou

Odborný časopis New England Journal of Medicine publikoval případovou studii lékařů, kteří narazili na podivné úmrtí muže ve středních letech, který bez zjevné příčiny zkolaboval v restauraci. Naneštěstí nedlouho poté zemřel bez zjevné příčiny.

Zasahující lékař muže resuscitoval a poté jej záchranná služba převezla na oddělení místní lékařské pohotovosti. Zde byl muži diagnostikován nepravidelný puls o frekvenci pouhých 40 tepů za minutu, kvůli čemuž byl umístěn na jednotku intenzivní péče. Poté byl podroben sérii vyšetření, která odhalila fatálně nízkou hladinu draslíku v krvi.

Ačkoliv se muž již dlouhá léta ani zdaleka neřídil zásadami zdravého stravování a dlouhodobě dokázal sníst několik balíčků sladkostí denně, netrpěl žádnými zvláštními zdravotními obtížemi. V den svého kolapsu byl údajně ve svém „obvyklém zdravotním stavu“. O tři týdny dříve však přešel ze sladké červené lékořice na klasickou černou. Díky této informaci lékařům svitlo, co se děje.

iZdroj fotografie: Pixabay
Lékořice se prodává i ve formě roztodivných bonbónů obalených v barevných cukrových vrstvách.

Muž se předávkoval lékořicí

Černá lékořice obsahuje kyselinu glycyrrhizovou, která v organismu snižuje hladinu draslíku, čímž narušuje složení elektrolytů, a tak zhoršuje přenos nervových vzruchů. To zvyšuje hladiny stresového hormonu kortizolu, což vede ke zvýšení krevního tlaku.

Dále to může způsobit vzácný stav nízké kyselosti organismu (metabolická alkalóza), fatální srdeční arytmie a selhání ledvin. Všechny tyto příznaky se u pacienta sešly a lékaři je nedokázali rozklíčovat, dokud nezjistili společného jmenovatele. Tím byla právě lékořice.

Předávkování lékořicí je vzácné, ale ne nemožné

Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) může každodenní konzumace pouhých 56 gramů lékořice lidem nad 40 let způsobit fatální zdravotní potíže. Smrt stavebního dělníka je ale něčím naprosto ojedinělým. Lékořice totiž varuje svou specifickou chutí, kvůli níž je předávkování vysoce nepravděpodobné. I malé množství lékořice ale dokáže zvýšit krevní tlak, což může být nebezpečné pro osoby trpící chronickou hypertenzí.

Kolik lékořice jste schopni sníst vy?

Zdroj: IFLScience

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Jitka Hemelíková

Mám mnohaleté zkušenosti na poli novinářství z mnoha tuzemských časopisů. Můj profesionální přístup a kreativní pohled přinášejí na web zajímavé a inspirativní články. Jsem průvodkyní pro každého, kdo hledá rovnováhu mezi moderním životním stylem a osobním rozvojem.

Zobrazit další články