Sladké dřevo neboli lékořice lysá se používá odnepaměti jako léčivo i cukrovinka. Nedávno se ukázalo, že její častá konzumace může člověka připravit o život.
O tom, že všeho moc škodí, se přesvědčil jistý Američan z Massachusetts. Tato lekce ho však stála život. Čtyřiapadesátiletý stavební dělník nežil příliš zdravě. Žádnými nemocemi ale netrpěl. Když se jednoho dne v restauraci rychlého občerstvení odporoučel k zemi, jeho stav zarazil i ošetřující lékaře v nemocnici, kam ho převezla záchranka. Později zjistili, že jej o život připravila lékořice.
Jeho smrt byla pro lékaře záhadou
Odborný časopis New England Journal of Medicine publikoval případovou studii lékařů, kteří narazili na podivné úmrtí muže ve středních letech, který bez zjevné příčiny zkolaboval v restauraci. Naneštěstí nedlouho poté zemřel bez zjevné příčiny.
Zasahující lékař muže resuscitoval a poté jej záchranná služba převezla na oddělení místní lékařské pohotovosti. Zde byl muži diagnostikován nepravidelný puls o frekvenci pouhých 40 tepů za minutu, kvůli čemuž byl umístěn na jednotku intenzivní péče. Poté byl podroben sérii vyšetření, která odhalila fatálně nízkou hladinu draslíku v krvi.
Ačkoliv se muž již dlouhá léta ani zdaleka neřídil zásadami zdravého stravování a dlouhodobě dokázal sníst několik balíčků sladkostí denně, netrpěl žádnými zvláštními zdravotními obtížemi. V den svého kolapsu byl údajně ve svém „obvyklém zdravotním stavu“. O tři týdny dříve však přešel ze sladké červené lékořice na klasickou černou. Díky této informaci lékařům svitlo, co se děje.
Muž se předávkoval lékořicí
Černá lékořice obsahuje kyselinu glycyrrhizovou, která v organismu snižuje hladinu draslíku, čímž narušuje složení elektrolytů, a tak zhoršuje přenos nervových vzruchů. To zvyšuje hladiny stresového hormonu kortizolu, což vede ke zvýšení krevního tlaku.
Dále to může způsobit vzácný stav nízké kyselosti organismu (metabolická alkalóza), fatální srdeční arytmie a selhání ledvin. Všechny tyto příznaky se u pacienta sešly a lékaři je nedokázali rozklíčovat, dokud nezjistili společného jmenovatele. Tím byla právě lékořice.
Předávkování lékořicí je vzácné, ale ne nemožné
Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) může každodenní konzumace pouhých 56 gramů lékořice lidem nad 40 let způsobit fatální zdravotní potíže. Smrt stavebního dělníka je ale něčím naprosto ojedinělým. Lékořice totiž varuje svou specifickou chutí, kvůli níž je předávkování vysoce nepravděpodobné. I malé množství lékořice ale dokáže zvýšit krevní tlak, což může být nebezpečné pro osoby trpící chronickou hypertenzí.
Kolik lékořice jste schopni sníst vy?