Lidový nápoj na nachlazení, který pomáhal léčit několik generací

Nachlazení může čas od času potrápit každého Místo chemie z lékáren však může zabrat něco podstatně jednoduššího. Unikátní a snadné domácí léky.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

V minulosti, kdy neexistovaly žádné uměle vyráběné přípravky z lékárny, nezbývalo našim předkům nic jiného, než sáhnout po přísadách přírodního původu. To se týkalo onemocnění vážnějšího rázu i lehčích sezónních viróz, kam se řadí také nachlazení.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Nachlazení lze porazit i bez chemie

Právě nachlazení a všechny potíže s ním spojené snášejí nejhůře děti nacházející se ve věku, kdy nemohou vědět, co se s jejich tělem děje. Proto bývají nervózní a vyžadují nepřetržitou péči. Jedním z nejčastějších léků podávaných dětem byl v minulosti mléčný nápoj s karamelizovaným cukrem a dalšími přísadami, který průběh nepříjemné nemoci zmírní a napomůže k snazšímu uzdravení. Způsobů, jak tento účinný tekutý lék připravit, existuje hned několik.

iZdroj fotografie: Pixabay

Trojice účinných receptů, které by měl znát každý rodič

Na první z receptů budeme potřebovat:

  • Cukr – 3 čajové lžičky
  • Mléko – 300 ml
  • Sádlo (vepřové nebo husí) – čajová lžička

V hrnci zkaramelizujeme cukr, za varu a stálého míchání přidáme mléko. V míchání pokračujeme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs odstavíme a přelejeme do hrnku, kde k ní přidáme lžičku tuku v podobě sádla (či jeho rostlinné varianty).

iZdroj fotografie: PxHere
Čerstvé mléko

Na druhou variaci budeme potřebovat:

Druhá verze tohoto účinného nápoje se od té první liší pouze tím, že cukr je zde nahrazen lžicí medu. Tato varianta je vhodná zejména před spaním – je vědecky dokázané, že kombinace mléka a medu přispívá ke kvalitnějšímu spánku. 

Na třetí variaci budeme potřebovat:

  • Cukr – 2-3 čajové lžičky
  • Mléko – 300 ml
  • Větvička/listy šalvěje (či výtažek z této byliny)
iZdroj obrázku: Pixabay.com
Mléko napomůže jak chuti, tak i vláčnosti

Stejně jako u dvou předchozích receptů, i zde nejprve zkaramelizujeme cukr, k němuž následně přilijeme mléko. Obě přísady mícháme tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Během vaření do této směsi vložíme šalvěj. Spolu s mlékem a cukrem ji povaříme po dobu několika minut. Poté směs odstavíme a šalvěj oddělíme – ručně či přeceněním. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Zobrazit další články