Antivirová super rostlina je křen, tělo pomůže postavit zpět na nohy

Lidé hledají různé prostředky a způsoby, jak si v době pandemie zlepšit zdraví a imunitu. Pomoci může jedna známá nenápadná rostlina.
i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Poslední rok spojený s nepříjemnou pandemií znamená pro mnoho lidí stres a strach z onemocnění covidem-19. Ptají se, jak by mohli napomoci svému imunitnímu systému, aby se nemoci vyhnuli. Doporučuje se například konzumovat jako doplněk stravy vitamin D, kterého máme všichni obecně nedostatek. Ale pomoci si můžeme i zcela přírodními metodami. Například vzpomenout si na jednu velmi známou, běžnou, ale často opomíjenou rostlinku s antivirotickým účinkem.



iZdroj fotografie: Pixabay

Vyhněte se koronaviru obloukem

Zdravý, ale často opomíjený křen

Křen selský je super rostlina s antivirotickým i antibakteriálním účinkem. Přestože všichni tušíme, že jde o velice zdravou potravinu, příliš křenu se u nás nekonzumuje. Na stůl se dostane většinou tak maximálně v podobě různých křenových krémů koupených v lahvičce, které jsou většinou plné majonézy a navíc průmyslově zpracované. Přitom chceme-li využít všech předností křenu, je třeba ho konzumovat syrový a čerstvě nastrouhaný.

iZdroj fotografie: Pxhere.com

Zdravý, ale často opomíjený křen

Jedním z důvodů, proč křen není příliš oblíbený, je jeho štiplavost. Při strouhání dráždí oči i nos a není to právě příjemné. Pro citlivé jedince, kteří se mu z tohoto důvodu vyhýbají, je možnou pomocí zvážit použití ochranných pomůcek.

Těsně přiléhající ochranné brýle mohou strouhání křenu značně zpříjemnit. Proč nevyzkoušet třeba potápěčské, nebo lyžařské brýle i v kuchyni? Na druhou stranu, pokud křenu dovolíme, aby si jeho specifická štiplavá vůně našla cestu na naši nosní sliznici, dosti si tím prospějeme. Dokonale totiž vyčistí naše dýchací cesty.

iZdroj fotografie: Pixabay

Skvělá pomůcka i při krájení cibule

Proč je křen tak moc zdravý

Křen je především bohatý na vitamin C, proto jej odborníci doporučují konzumovat právě během této koronavirové zimy. Jak již bylo uvedeno, má také příznivé účinky na zdraví díky svým antibakteriálním a antivirotickým vlastnostem. Je také bohatý na minerální látky, obsahuje vápník, hořčík, sodík a draslík. Pokud bychom jej konzumovali denně třeba i jen ve velmi malém množství, pokrylo by to naši denní potřebu vitamínů.

iZdroj fotografie: Pxhere.com

Proč je křen tak moc zdravý

Jeho velice silné typické aroma je způsobeno éterickými oleji, které obsahuje v hojném množství. Další významnou účinnou látkou křenu je hořčičný olej, který zvyšuje prokrvení sliznic. Pokud nachladneme, máme kašel nebo bolest v krku, stojí za to smíchat čerstvě nastrouhaný křen s medem a tuto směs užívat. Poté, co je křen nastrouhaný, uchová si svůj léčivý účinek po dobu asi půl dne.

104 lidí právě čte
Zobrazit další články
Co si myslíte o článku?
4/5 (80%) 512 hlasů
Nahlásit chybu
adbz.cz
Jak správně vařit vejce na všechny jednotlivé způsoby tak, aby byla pokaždé naprosto famózní
Události247.cz
Národní rozpočtová rada hovoří o možné potřebě zvýšit daně
JakZdravě.cz
Nové mutace koronaviru a co je opravdu nezbytné o nich vědět
VědaŽivě.cz
Mozek jako součást těla zná každý z nás. Co ale bylo podnětem k jeho rozvoji, skoro nikdo neví