Dvoudenní detoxikační kúra střev, ledvin a jater. Budete se po ní cítit jako znovuzrození

Občasná detoxikace není nikdy na škodu. Pomůže vám z těla odstranit škodlivé nebo nepotřebné látky a dokonale vás tak pročistí.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Ačkoliv je lidské tělo nastaveno tak, že se samo dokáže účinně zbavovat škodlivých nebo toxických látek, není na škodu mu s tím jednou za čas trošku pomoci. Tou pomocí se myslí cílená detoxikace, která má v dlouhodobém hledisku velmi dobré výsledky pro celkové fungování těla a pro zdraví organismu. Díky této dvoudenní detoxikační kúře, zaměřené především na játra, střeva a ledviny, se vaše tělo dokonale pročistí a odlehčí od toxinů a jiných nepotřebných nebo škodlivých látek.

Jak správně detoxikovat

Detoxikace těla funguje na principu podpory vylučování škodlivých nebo nedůležitých látek ven z těla, čímž se organismus pročistí a nebude zbytečně zahlcován toxiny. Pro tuto podporu je tedy velmi důležitý přísun jiných látek, většinou ve formě stravy, které se této úlohy zhostí a výbornou. V tomto článku tedy naleznete jednoduše navržený jídelníček na dva dny, který vaši detoxikaci těla podpoří a napomůže ke správnému pročištění.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Snídaně

Jako každá snídaně, i tato musí být bohatá na všechny potřebné látky a musí tělu dodat potřebnou energii. Pro správnou podporu detoxikace je však důležité zahrnou do ní i suroviny, které vám s ní pomohou. Jsou to quinoa, bohatá na bílkoviny, fosfor a vlákninu a poté švestky, které mají velmi uvolňující účinky, které velmi dobře ovlivňují vyprazdňování.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ingredience:

  • ½ šálku quinoy
  • 1/3 šálku nakrájených švestek
  • 1 čajová lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce lněného oleje
  • 1 šálek vody
  • ¼ šálku rýžového mléka
  • štipka nastrouhaného muškátového oříšku

Příprava je poté velmi jednoduchá. Stačí v malém hrnci smíchat vodu, quinolu, muškátový oříšek a zázvor a za stálého míchání přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, hrnec zakryjte víkem a nehte zhruba 10 minut bublat. Poté přidejte švestky a rýžové mléko, opět zakryjte a nechte dalších 5-10 minut měknout, a nakonec těsně před podáváním přidejte lněný olej.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Oběd

Oběd by měl být stejně jako snídaně vyvážený a se značným podílem látek, které podporují tělesnou detoxikaci. Důležitou složkou obědu tedy bude ovoce a chia nebo lněná semínka, která jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin a mají protizánětlivé účinky pro celé tělo. Výsledkem je tak lahodné smoothie, které si zamilujte.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ingredience:

  • ¼ šálku mražených borůvek
  • ½ banánu
  • 1 lžíce lněných nebo chia semínek
  • ½ šálku zmrzliny
  • ½ šálku mandlového mléka

Pro přípravu obědu nebude potřeba nic více než smíchání výše uvedených surovin, ze kterých vznikne lahodná směs, která by neměla být příliš hustá ale ani řídká. Jedná se však o hotovou vitamínovou bombu, kterou si vaše tělo rychle oblíbí. Borůvky navíc posilují imunitní systém a optimalizují funkci jater, což jsou další plusové účinky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Večeře

Jelikož večere by za všech okolností měla být lehká, aby nám na noc nezatěžovala žaludek, připravíte si lahodnou detoxikační polévku ze zeleniny. Ta bude opět zdrojem podstatných vitamínů, které naše tělo rádo přijme. Její příprava je navíc opravdu jednoduchá, nenáročná a rychlá, takže potěší i věčně zaneprázdněné lidi, kteří v kuchyni obvykle příliš mnoho času netráví.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ingredience:

  • 1 ks nasekaného zelí
  • 8 šálků vody
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 ks nasekaného fenyklu
  • 2 nakrájené bílé cibule
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 nakrájené stonky celeru
  • mořská sůl podle potřeby
  • mletý černý pepř podle potřeby
  • 1 šálek nakrájených hub shitake
  • ½ šálku nasekané petrželky
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého nasekaného oregana
iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak již bylo zmíněno, příprava je velmi jednoduchá a stačí všechny zeleninové ingredience smíchat v hrnci a přivést k varu. Poté snížíte teplotu a necháte vařit zhruba hodinu. Nakonec stačí dochutit podle potřeby solí, pepřem a nasekanými bylinkami, které celou chuť dokonale doladí. Tím získáte další detoxikační bombu, která má pro tělo pouze samé kladné účinky.

Zdroj: Woman & Home

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Zobrazit další články