Dvě vařená vejce denně posílí zdraví a imunitní systém

Vařená vajíčka jsou velmi výživná a obsahují řadu důležitých látek, které vaše tělo denně potřebuje. Dvě vařená vajíčka denně mohou být prevencí řady nemocí, zvláště pokud je budete jíst samostatně.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Nejzdravější formou úpravy vajec je jejich vaření. Jelikož je vaření prováděno vždy ve skořápce, uchovávají si vařená vajíčka řadu tělu prospěšných látek, vitamínů a minerálů, které jsou v oloupaném vařeném vejci koncentrovány. Právě proto je také konzumace vařených vajec doporučována jako prevence různých onemocnění.

Jakým nemocem lze konzumací vařených vajec předcházet

Pravidelná konzumace dvou vařených vajec denně představuje pro lidský organismus zdroj důležitých látek, jejichž dostatek se projeví v několika oblastech zdraví. Pojďme se podívat, které to jsou.

Podpora imunitního systému

Vařená vejce obsahují vysoký obsah selenu, který je velmi důležitý při budování imunity. Selen je minerál, který pomáhá v odbourávání toxinů a volných radikálů. Vařené vejce obsahuje přibližně čtvrtinu doporučené denní dávky.

iZdroj fotografie: Pixabay
Obyčejná vajíčka mohou prospívat zdraví

Hladina cholesterolu a prevence kardiovaskulárních nemocí

Díky zdravému cholesterolu pomáhá konzumace vajec účinně regulovat celkovou hladinu této látky v krvi. Tím dochází k podpoře pročišťování cévního systému, a zároveň k posilování cévních stěn i srdeční činnosti.

Zvyšování celkové energie organismu a odbourávání tuků

Pokud se často cítíte unavení, vařená vejce vám po ránu nastartují metabolismus a dodají potřebné vitamíny, které mají silně osvěžující a energizující účinek. Jedná se především o vitamíny skupiny B (B2). Díky tomuto aspektu jsou vařená vejce také výbornou součástí jídelníčku, snažíte-li se zhubnout. Vysoká energetická hodnota při nízkém obsahu kalorií činí z vařených vajec ideální potravinu, která vás dlouhodobě zasytí. Vitamíny skupiny B se rovněž velmi pozitivně odráží na kvalitě vlasů, kůže, ale i nehtů.

iZdroj fotografie: Pixabay
Konzumace vajec má na tělo blahodárný vliv

Svaly a kosti

Vajíčka obsahují také velký podíl bílkovin a vitamínu D. Bílkoviny podporují tvorbu svalové hmoty, proto by měla být vajíčka zařazena do jídelníčku, snažíte-li se posílit svalstvo. Vitamín D je zase důležitý při metabolizování vápníku a posiluje tak kosti či zuby. 

Výživa nervového systému a odbourávání stresu

Kromě vitamínů obsahují vařená vejce také látku nazývanou cholin. Ten je vhodnou výživou pro nervový systém a pomáhá uvolňovat stres. Vejce rovněž obsahují lutein, jež je důležitý pro zdravé oči.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Zobrazit další články