Každý ví, že je kysané zelí plné vitamínu C, ale nikdo už nemluví o tom, co opravdu dělá s vaším tělem

Je nabité vitamíny, vlákninou a probiotiky – ale může zelí podpořit vaši celkovou pohodu? Podíváme se na překvapivý výzkum této fermentované potraviny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kysané zelí získáváme kvašením. Fermentace je metoda konzervace potravin, jejíž historie sahá více než 2000 let dozadu. Během tohoto procesu se vytvářejí prospěšná probiotika neboli „živé bakterie“, díky nimž nám konzumace kysaného zelí přináší většinu jeho zdravotních výhod. Obsahuje vitamín C, draslík, vápník a fosfor. Pojďme se podívat na to, co může přidání tohoto jídla do vaší stravy udělat pro vaše tělo.

Kysané zelí jako pomocník při hubnutí

Existuje několik důvodů, proč nám kysané zelí může pomoci při hubnutí. Částečně je to proto, že zelí, stejně jako většina zeleniny, má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což pomůže cítit se déle sytě. To povede k tomu, že budete moct bezpečně snížit množství jídla, které za den sníte, aniž byste se museli bát nadměrného hladu. Navíc již zmíněná probiotika snižují absorpci nezdravých tuků.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Co se týče zdraví našich střev, pomáhá trávicímu procesu a je dobře stravitelné. Je účinné na zažívací problémy, jako například nadměrné nadýmání či plynatost. Zmenšuje riziko zrodu škodlivých bakterií a zásluhou ochrany pankreatu také snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva přibližně o 30%. V játrech zabraňuje tvorbě špatného cholesterolu a zmenšuje také hladinu triglyceridů.

Redukuje stres a zlepšuje imunitní systém

To, co jíte, může ovlivnit vaši náladu. Bylo zjištěno, že bakterie přítomné ve střevě můžou mít schopnost posílat zprávy do mozku a ovlivňovat tak jeho fungování a vnímání světa. Díky udržování přirozené střevní mikroflóry kysané zelí výrazně snižuje příznaky úzkostí, depresí, stresu, autismu či obsedantně kompulzivní poruchy. Zlepšuje paměť a pomáhá udržovat zdraví mozku zvýšením absorpce minerálů.

iZdroj fotografie: Unsplash

Kysané zelí je bohaté na železo, které přispívá ke zdravému imunitnímu systému. Může dokonce zvýšit produkci přírodních protilátek. Jeho pravidelná konzumace posiluje imunitu a výrazně omezuje riziko vzniku infekcí, jako běžné nachlazení či infekce močových cest. Pokud onemocníte, pomůže vám k rychlejšímu zotavení a lehčímu průběhu nemoci. Hlavně v zimě tak bude tato potravina významným pomocníkem.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Zobrazit další články