Veřejností oblíbená pochoutka přispívá k rozvoji demence, varují lékaři. Nepoškozujte mozkové buňky svou nevědomostí

Ukazuje se, že na náš zdravotní stav mají velký vliv i potraviny a nápoje, které konzumujeme. A některé mohou přispívat i k demenci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Proč právě cukr? Na svědomí toho má víc

O tom, že přemíra cukrů našemu organismu neprospívá, se mluví již dlouho. Některé státy dokonce zavádějí neoblíbenou „daň z cukru“, která zdražuje všechny příliš sladké nápoje a pochutiny. A to nikoli náhodou, cukr totiž přispívá ke vzniku celé řady civilizačních nemocí. V rozumné míře ho samozřejmě potřebujeme, ale nadbytek vede k množství negativních jevů. V první řadě se hovoří o vzniku cukrovky a obezity.

iZdroj fotografie: Pixabay

Obě tyto nemoci významně zatěžují náš organismus a zkracují dobu života. Ve hře je ovšem i zánětlivý faktor, který má cukr údajně v těle představovat. Kvůli němu pak trpíme na nejrůznější infekce, hůře se vyrovnáváme se stresem a podobně. A právě tímto způsobem by měla vznikat i demence. Možná tedy bude lepší slazené nápoje na co nejvyšší míru omezit. Výzkumy profesora Sudha Seshadri totiž mluví jasně.

Zdroj: Sugar in Beverage and the Risk of Incident Dementia, Alzheimer’s Disease and Stroke: A Prospective Cohort Study

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Zobrazit další články