Ukazuje se, že na náš zdravotní stav mají velký vliv i potraviny a nápoje, které konzumujeme. A některé mohou přispívat i k demenci.
Proč právě cukr? Na svědomí toho má víc
O tom, že přemíra cukrů našemu organismu neprospívá, se mluví již dlouho. Některé státy dokonce zavádějí neoblíbenou „daň z cukru“, která zdražuje všechny příliš sladké nápoje a pochutiny. A to nikoli náhodou, cukr totiž přispívá ke vzniku celé řady civilizačních nemocí. V rozumné míře ho samozřejmě potřebujeme, ale nadbytek vede k množství negativních jevů. V první řadě se hovoří o vzniku cukrovky a obezity.
Obě tyto nemoci významně zatěžují náš organismus a zkracují dobu života. Ve hře je ovšem i zánětlivý faktor, který má cukr údajně v těle představovat. Kvůli němu pak trpíme na nejrůznější infekce, hůře se vyrovnáváme se stresem a podobně. A právě tímto způsobem by měla vznikat i demence. Možná tedy bude lepší slazené nápoje na co nejvyšší míru omezit. Výzkumy profesora Sudha Seshadri totiž mluví jasně.