Čaj z pampelišek funguje účinně jako prevence proti rakovině

Jarní měsíce jsou spojené s kvetením žlutých pampelišek, které jsou k vidění snad všude. Kromě toho mají pampelišky i příznivé účinky na lidský organismus a už naše babičky z nich připravovaly zajímavé domácí léky.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pampeliška je rostlina, kterou zbožňují hlavně včely, protože na svých květech nabízí velké množství pylu. I díky tomu se dá z této rostliny snadno vyrábět například chutný a hlavně zdravý pampeliškový med. Listy a další části této rostliny mají hořkou chuť, ale při správné úpravě se dají velmi dobře využít. Zajímavé jsou některé pozitivní účinky na lidský organismus. 

Pozitivní účinky pampelišky na lidský organismus

Květy a kořeny pampelišky mají léčivé vlastnosti. Některé výzkumy navíc ukazují, že látky obsažené v pampelišce velmi dobře pomáhají v boji proti rakovině. Jde tak o vhodnou prevenci a případně i doplněk léčby samozřejmě po důkladné konzultaci s doktorem. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Pampelišky nejenom krásně vypadají. Mají léčebné vlastnosti

Mezi další pozitivní účinky pampelišky na lidské zdraví patří například blahodárný vliv na močové cesty, kdy slouží jako prevence zánětu a tvorby ledvinových kamenů. Vzhledem k podpoře produkce žluči může navíc docházet ke zlepšení trávení a zpracování nežádoucích látek v organismu. 

Pampeliška má také přirozeně močopudné vlastnosti, pomáhá pro čištění jater a snižuje hladinu špatného cholesterolu. Obsahuje také důležité vitamíny a minerály, jako jsou vitamín B, vitamín C, železo, vápník, draslík a další. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Jakmile se objeví, začněte je sbírat v dostatečném množství

Čaj z květů pampelišky

Pro uvaření zdravého čaje z čerstvě nasbíraných květů pampelišky budete potřebovat tři hlavní ingredience. Následný postup je jednoduchý a podobný jako vaření běžného čaje. 

  • 8 květů pampelišky
  • 350 ml vody
  • Med nebo cukr
iZdroj fotografie: Pixabay
Uvařit si čaj z pampelišek není nic složitého

Vařte vodu a nalijte ji na pampelišky. Nechejte čaj luhovat po dobu 5 minut a přidejte podle chuti med nebo cukr. Pokud si čaj oblíbíte, nasušte si pampeliškové květy do zásoby, ať si tento nápoj můžete připravovat po celý rok. 

Čaj z kořene pampelišky

Další variantou, jak si připravit zdravý čaj z pampelišky, je využití kořene. Pro dosažení optimální chuti se bude hodit i další koření. 

  • 1 lžíce pečeného kořene pampelišky
  • 1/2 čajové lžičky čerstvě mletého zázvoru
  • 1 kardamomové semínko
  • 350 ml vody
  • Med nebo cukr podle chuti
iZdroj fotografie: Pixabay
Obyčejná pampeliška ukrývá více síly, než si myslíme

Pro přípravu čaje z kořene pampelišky je třeba delší vaření. Všechny přísady kromě medu nebo cukru tak vložte do hrnce a vařte na mírném ohni zhruba 5 až 10 minut. Následně vypněte, nechte chvíli zchladnout a přidejte trochu medu. Pro zvláštní dokořenění přidejte muškátový oříšek nebo skořici. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Zobrazit další články