Vepřové maso zná a jí téměř každý. Tento druh však není až tak zdravý, jak si celá řada lidí myslí. V některých případech může způsobit dokonce i problémy.
Rakovina
Existují obavy, že konzumace vepřového masa může vést až ke vzniku rakoviny. Toto riziko se týká především zpracované formy vepřového masa, které se konzervuje uzením, solením nebo jinými chemikáliemi. Ty dodávají do našeho těla karcinogeny, ze kterých vzniká rakovina. Proto je lepší výrobky z vepřového masa (například uzené maso nebo uzeniny, salámy atd.) omezit co nejvíce.
Srdeční choroby
Vzhledem k obsahu nasycených tuků ve vepřovém mase, dochází ke zvyšování „špatného“ cholesterolu. A to vede ke vzniku kardiovaskulárních chorob. Toto riziko je ještě vyšší u zpracovaného vepřového masa, jako jsou uzeniny nebo slanina, protože množství nasycených tuků v nich je ještě vyšší.