25leté ženě museli lékaři z krku odstranit velkého červa, který se tam dostal ze sushi

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Infekce ve rtu

K nečekanému případu pak došlo rovněž v Tokiu, kde se ženě červi uhnízdili ve rtu. Kvůli parazitům byly rty i ústní dutina ženy velmi oteklé. Po vyšetření se ukázalo, že má larvu červa pod kůží – ošetřující lékař parazita s délkou 25 mm ženě z úst odstranil bez vážnějších následků.

Rizika konzumace syrového masa

Tepelná úprava potravin dokáže zahubit převážnou část patogenů, které se v nich nacházejí. Především u syrového masa by měl být člověk při konzumaci opatrný, jelikož se vyznačuje velkému riziku přenosu a rozšíření patogenů a parazitů ve svém těle. Nejen sushi se syrovými rybami či masem, ale také tatarák nebo hovězí carpaccio, či syrová vejce mohou být nebezpečné a způsobit nepříjemnou otravu jídlem, nebo nákazu salmonelózou či parazitární infekcí. Otrava či infekce se obvykle projeví zvracením, průjmem, bolestmi břicha vysokými horečkami, jež mohou přetrvávat i několik dnů a následně být kvůli dehydrataci zdraví i život ohrožující.

iZdroj fotografie: Pixabay
Žena nemohla uvěřit tomu, co se jí do těla z jídla dostalo

Prevence rizik vyplývajících z konzumace syrového masa

Základní prevenci rizik spojených s otravou ze syrového masa je jeho minimální konzumace. To platí především pro děti nebo těhotné ženy, ale také osoby s oslabenou imunitou nebo starší osoby, které by se jídlům obsahujícím syrové maso měly vyhýbat obloukem. Jste-li ovšem milovníkem těchto pokrmů, je dobré při jejich konzumaci dodržovat několik specifických zásad, které zaručí minimalizaci rizika přenosu infekcí patogeny či parazity do vašeho těla. Doporučeno je pak následující:

  • dodržování přísných podmínek úpravy a skladování
  • transport masa speciálními prostředky

Velmi důležité je během uchovávání a skladování masa při velmi nízkých teplotách, to zabrání rozvoji patogenů a pokud se v mase nacházejí nějaké parazitické zárodky, může je to zničit, nebo alespoň účinně hibernovat, takže nemají možnost se vyvíjet.

Úprava a skladování syrového masa

Před vlastní konečnou úpravou pro konzumaci by mělo maso být hluboce zmrazeno. U ryb se doporučuje minimální 7denní mrazení při teplotě -18 °C, či 48 hodin při -20 °C. Až po rozmrazení je pak možné s rybím masem dále pracovat, aby mohlo být podáváno syrové. U ostatních druhů masa je postup podobný a před zpracováním musí procházet přísnou kontrolou. Velmi často se provádí také nasolení, které vytváří pro parazity nepříznivé prostředí.

iZdroj fotografie: Pixabay
Problémy se nemusí týkat jenom sushi

Transport syrového masa

Pokud má být syrové maso přenášeno nebo převáženo, je nutné zajistit, aby prostory dosahovaly minimální teplotu, ideálně rovněž teploty hlubokého zmrazení. Po rozmrazení maso konzumujte v co nejkratším časovém intervalu.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Zobrazit další články