Banány jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jsou sladké, hezky vypadají a dobře se pojídají. Milují je děti i dospělí. Jejich nevýhodou je ale v podstatě rychlé hnití.
Banány jsou konzumovány především kvůli jejich sladké a lahodné chuti, ale i kvůli spoustě vitamínů a minerálních látek. Dokáží zasytit a napravit podrážděný žaludek. Jsou vhodné při dietách, podpoří energii a nestojí mnoho peněz. Ovšem je škoda, že se tak rychlým tempem kazí.
Jaké nám banány poskytují přínosy pro zdraví?
Banány jsou kalorické, a proto nás kdykoli během dne zasytí. Jsou tedy dokonalé jako dopolední svačina. Navíc mohou pomoci lidem, kteří trpí podvýživou či vysokou horečkou, banán totiž dokáže dodat energii, ale i jiné výživové hodnoty. Obsahují karotenoidy, draslík a hořčík – draslík chrání naše kosti, hořčík má dobrý vliv na náš krevní tlak a antioxidanty bojují s volnými radikály zvyšující imunitní systém.
Pozitivní účinky pro zažívací trakt
Banány mají antacidový účinek, který chrání před vznikem žaludečních vředů, proto je dobré si banán dopřát každý den. Také zesilují žaludeční sliznici a chrání před žaludeční kyselinou. Pokud máte průjem, tělo se jednoduše dehydratuje. Proto pokud tímto stavem trpíte, bude dobré si dopřát kousek banánu, který doplní draslík.
Proti zácpě
Zároveň působí i proti zácpě, protože obsahuje vlákninu rozpustnou ve vodě, zvanou pektin. Dále fruktooligosacharidy, které ve střevech fungují jako prospěšné bakterie, Budou chránit vaše střeva a podpoří tvorbu travicich enzymu. A pokud si banán dopřejete každý den, budete se cítit lépe.
Proč bychom měli banánovou stopku obalit do folie?
Některé ovoce, ale i zelenina zachovají svou čerstvost jen velmi krátkou dobu. Z takového důvodu lidé kupují ovoce a zeleninu po pár kouscích. Například citron, pomeranč a banán nepotřebují chlazení, neměli by být umístěné do ledničky. Ovoce by zmrzlo a obsah vitamínů by byl minimální. Máme pro vás jednoduchý trik, který zajistí delší životnost banánů.
Vše je velmi jednoduché, stačí omotat kolem stopky banánu potravinářskou folii. Takto by měl banán vydržet o tři až pět dní déle. Nyní už víte, jak takové banány uchovávat, a jaké příznivé účinky budou mít pro vaše zdraví. Dopřejte si banány jako lahodnou svačinku nebo banán smíchejte s tvarohem a dopřejte si zdravou svačinu plnou bílkovin, minerálů a vitamínů. Navíc pomocí banánu můžete doplnit ztracené ionty po cvičení.