Jak opéct klobásu tak, aby nepopraskala? Stačí jednoduché triky

Někteří si klobásu smaží, jiní upřednostňují pečení v troubě, protože je to zdravější varianta. Ať tak či tak, klobása může prasknout a není to jen estetický problém.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Vzhled není to nejdůležitější, ale pokud klobása při pečení v troubě praskne, vyteče z ní tuk, a následuje náročné čištění trouby. Jestliže chcete klobásu nebo kvalitní párky upéct tak, aby nepopraskaly, je nutné dodržet několik pravidel, díky kterým už budete podávat jen ty nejlepší klobásy. Každý bude mít jiný postup, který se mu osvědčil. Můžete jich vyzkoušet několik, protože prasklá klobása nemění vůbec nic na její chuti.

Základem správného pečení nebo grilování klobás je pokojová teplota

Správně upečená klobása je skvělým pokrmem, pokud často grilujete s přáteli. Klobásu tvoří hlavně kvalitní maso a koření, tato kombinace na základě teplotu neustále pracuje. Je tedy důležité, abyste nedávali klobásu na gril nebo do trouby hned po vytažení z lednice. Nechte ji při pokojové teplotě několik minut, abyste zabránili popraskání a vytečení tuku. Další chybou, kterou můžete udělat je, že klobásu naříznete. Možná jste tak zvyklí klobásy připravovat, ale tím se připravíte o to nejlepší – šťavnatou chuť.

iZdroj fotografie: Freeimages

Pokud klobásu nebo párek naříznete, budou nakonec vyschlé a vrásčité – přitom klobása má být napnutá a při prvním kousnutí prasknout. Klobásky budou skvěle chutnat a neprasknou, pokud je předem namočíte do marinády. Tu můžete použít také na maso. Na povrchu klobásy se vytvoří povlak, který zkaramelizuje a chrání před rychlým žehem. Při pečení v troubě používejte hliníkové mističky nebo klobásu na plech přikryjte alobalem.

Používejte hliníkové misky nebo alobal

Společně s klobásou tak můžete připravit i přílohu, klobása pustí šťávu do přílohy a připravíte jednoduchým způsobem dokonalé jídlo. Poté už stačí přidat domácí dip, kterým okořeníte celkovou chuť. Připravit si můžete také zdravý salát, kterým nahradíte smažené hranolky nebo brambory. Pokud klobásu připravujete v troubě, možná do ní píchnete vidličkou, aby se lépe propekla. Podle některých je to chyba, ale ostatní tento názor nesdílejí. Šťáva z klobásy může vytéct a na talíři bude suchá a bez chuti.

iZdroj fotografie: Pixabay

Některé zdroje uvádějí, že je dobré před upečením nebo smažením klobásu potřít husím nebo kachním tukem, a poté ji na pánvi usmažit na středním ohni do červena. Každý v tomto případě bude mít jiný postup, který funguje a klobásy uvnitř zůstanou šťavnaté a plné chuti. Abyste zabránili znečištění trouby u vás doma, klobásy pokryjte alobalem, tuk sice bude vytékat, ale ušetříte čas i energii za kompletní čištění.

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články