Zelí je velmi opomíjenou surovinou, která je velmi levná, dá se s ní skvěle pracovat a hlavně má blahodárný vliv na lidské zdraví. Jak ho zpracovat a co našemu tělu dokáže dodat?
Postup výroby domácího zelí
Očistěte a nakrájejte připravené zelí. Takto nakrájené kousky smíchejte se solí a stlačujte, aby docházelo k uvolnění šťávy. Vezměte vhodné nádoby a začněte je pomalu plnit zelím. Aby se toho do nádoby co nejvíce vešlo, snažte se každou vrstvu opravdu důkladně přitlačit. Dostanete tak do sklenice více obsahu a ještě podpoříte přirozenou fermentaci.
Až bude sklenice naplněná, vrchní část zakryjte víčkem, které ale úplně neutahujte. Nechte stát na teplejším místě zhruba týden. Ideálně každý den do směsi zelí šťouchněte, ať se provzdušní a správně probíhají procesy kvašení.
Až bude zelí připravené ke konzumaci, stačí přendat nádoby do chladničky nebo do studené spíže a postupně ujídat. Pro zajímavější chuť můžete již během přípravy směsi přidat i trochu kmínu, ale to záleží na vaší chuti.