Zelí jako zázrak pro imunitu. Jak ho správně připravit?

Zelí je velmi opomíjenou surovinou, která je velmi levná, dá se s ní skvěle pracovat a hlavně má blahodárný vliv na lidské zdraví. Jak ho zpracovat a co našemu tělu dokáže dodat?

                   

Postup výroby domácího zelí

Očistěte a nakrájejte připravené zelí. Takto nakrájené kousky smíchejte se solí a stlačujte, aby docházelo k uvolnění šťávy. Vezměte vhodné nádoby a začněte je pomalu plnit zelím. Aby se toho do nádoby co nejvíce vešlo, snažte se každou vrstvu opravdu důkladně přitlačit. Dostanete tak do sklenice více obsahu a ještě podpoříte přirozenou fermentaci.

i

Až bude sklenice naplněná, vrchní část zakryjte víčkem, které ale úplně neutahujte. Nechte stát na teplejším místě zhruba týden. Ideálně každý den do směsi zelí šťouchněte, ať se provzdušní a správně probíhají procesy kvašení.

Až bude zelí připravené ke konzumaci, stačí přendat nádoby do chladničky nebo do studené spíže a postupně ujídat. Pro zajímavější chuť můžete již během přípravy směsi přidat i trochu kmínu, ale to záleží na vaší chuti.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Zobrazit další články