Zelí je velmi opomíjenou surovinou, která je velmi levná, dá se s ní skvěle pracovat a hlavně má blahodárný vliv na lidské zdraví. Jak ho zpracovat a co našemu tělu dokáže dodat?
Věděli jste, že až celé dvě třetiny imunitního systému sídlí ve střevech? Po takovém zjištění dostává tvrzení, že na stravě opravdu záleží, zcela nový rozměr. Jedním ze způsobů, jak pomoci správnému zažívání a zároveň výrazně podpořit imunitní systém, je právě zelí.
Proč je zelí tak zdravé?
Zelí představuje poměrně levnou potravinu, která je často opomíjena. A je to velká škoda, protože obsahuje pořádnou dávku cenných látek. Pravidelná konzumace zelí pomáhá udržovat trávicí trakt v dobré kondici, předchází potížím se střevy a zároveň podporuje přirozený imunitní systém organismu.
Co všechno obsahuje zelí:
- Vitamíny C, K, B1 a B6
- Železo, vápník, hořčík, draslík
- Zdravou vlákninu
- Antioxidanty a enzymy
Připravte si úžasné domácí kysané zelí
Aby si zelí zachovalo co nejvíce prospěšných látek, uděláte nejlépe, když ho koupíte v syrovém stavu a následně si ho sami přetvoříte do výborného kysaného zelí. Na výrobu domácího zelí budete potřebovat zhruba 2,5 kg bílého zelí, 3 velké lžíce soli a velkou sklenici, kam vše umístíte.
Postup výroby domácího zelí
Očistěte a nakrájejte připravené zelí. Takto nakrájené kousky smíchejte se solí a stlačujte, aby docházelo k uvolnění šťávy. Vezměte vhodné nádoby a začněte je pomalu plnit zelím. Aby se toho do nádoby co nejvíce vešlo, snažte se každou vrstvu opravdu důkladně přitlačit. Dostanete tak do sklenice více obsahu a ještě podpoříte přirozenou fermentaci.
Až bude sklenice naplněná, vrchní část zakryjte víčkem, které ale úplně neutahujte. Nechte stát na teplejším místě zhruba týden. Ideálně každý den do směsi zelí šťouchněte, ať se provzdušní a správně probíhají procesy kvašení.
Až bude zelí připravené ke konzumaci, stačí přendat nádoby do chladničky nebo do studené spíže a postupně ujídat. Pro zajímavější chuť můžete již během přípravy směsi přidat i trochu kmínu, ale to záleží na vaší chuti.