Nutella je sladkým lískooříškovým krémem, který zná každý. Ne vždy je nutné kupovat ji v obchodech, jelikož díky jednoduchému receptu si ji může připravit každý doma. A za pár korun.
Nám se osvědčilo 8 minut na nejvyšší výkon mixéru. Ořechy pak mají velmi jemnou strukturu a pomazánka je dokonale hladká.
V malém rendlíku ohřejte mléko a přidejte do něj vanilkový lusk. Dejte pozor na to, aby mléko neprošlo varem. Po ohřátí přeceďte mléko přes jemný cedník nebo plátno. Mléko je pak čisté a neobsahuje zbytky vanilky. Nakonec mléko odstavte a nechte vychladnout.
Do rozdrcených ořechů nalijte mléko, přidejte zhruba 2 lžičky medu nebo javorového sirupu a kakao. Celou směs promíchejte, až bude jemná a vláčná. Ochutnejte pomazánku a podle potřeby doslaďte medem nebo javorovým sirupem.
Čokoládovou pomazánku nalijte do sklenic a nechte vychladnout. Pro konzervaci otočte sklenice dnem vzhůru. Domácí Nutella je na světě. Výsledná struktura je stejně jemná jako čokoládová pomazánka, ale přitom je zdravější.