Nutella je sladkým lískooříškovým krémem, který zná každý. Ne vždy je nutné kupovat ji v obchodech, jelikož díky jednoduchému receptu si ji může připravit každý doma. A za pár korun.
Všichni milují Nutellu. Sladká čokoládová pomazánka s lískovými oříšky očarovala děti i dospělé. My pro vás máme zlepšení. Domácí Nutellu si připravíte sami. Levněji, rychle a především zdravěji. Původní receptura Nutelly totiž obsahuje velké množství cukru. Vaše domácí Nutella navíc neobsahuje konzervanty.
Kde se vzala Nutella?
Nejdříve se ale podívejme do historie. Původní recepturu Nutelly připravil italský cukrář Pietro Ferrero. Jednalo se o pevný čokoládový blok, který se krájel a prodával na váhu. Jeho vlastní recepturu vylepšil v 60. letech 20. století Ferrerův syn. Do Nutelly přidal kakao a lískové oříšky a světu ukázal jedinečnou sladkou pochoutku.
Původní sladká pomazánka má sice jedinečnou chuť, ale hůře je na tom se svým složením. Dnešní Nutella kromě konzervantů obsahuje vysoké množství cukru. Příznivá není ani cena Nutelly. 350g balení koupíte za zhruba 80 korun, 600g variantu seženete za necelých 140 korun. Na trhu ale najdete i velké kyblíky Nutelly za zhruba 550 Kč.
Vy si ale připravíte vlastní domácí Nutellu. Zdravěji, levněji a rychle. K její výrobě vám stačí pár základních ingrediencí, které seženete v každém obchodě:
- 2 velké lžíce kakaa,
- 1,5 hrnku lískových oříšků,
- ½ hrnku mléka,
- a ½ vanilkového lusku.
Příprava domácí Nutelly je velmi snadná
Dejme se do přípravy. V mixéru rozdrťte lískové ořechy. Při drcení nespěchejte a drťte na vysoký výkon. Směs ořechů by měla mít téměř tekutou strukturu.
Nám se osvědčilo 8 minut na nejvyšší výkon mixéru. Ořechy pak mají velmi jemnou strukturu a pomazánka je dokonale hladká.
V malém rendlíku ohřejte mléko a přidejte do něj vanilkový lusk. Dejte pozor na to, aby mléko neprošlo varem. Po ohřátí přeceďte mléko přes jemný cedník nebo plátno. Mléko je pak čisté a neobsahuje zbytky vanilky. Nakonec mléko odstavte a nechte vychladnout.
Do rozdrcených ořechů nalijte mléko, přidejte zhruba 2 lžičky medu nebo javorového sirupu a kakao. Celou směs promíchejte, až bude jemná a vláčná. Ochutnejte pomazánku a podle potřeby doslaďte medem nebo javorovým sirupem.
Čokoládovou pomazánku nalijte do sklenic a nechte vychladnout. Pro konzervaci otočte sklenice dnem vzhůru. Domácí Nutella je na světě. Výsledná struktura je stejně jemná jako čokoládová pomazánka, ale přitom je zdravější.