Chlebíčky nebo jednohubky miluje každý. Jak je vylepšit a povýšit na zcela novou úroveň? Inspirujte se několika jednoduchými recepty na pomazánky, které dodají vašemu občerstvení šmrnc.
Kdo by neměl rád pomazánky? Jsou oblíbené téměř na celém světě a jejich největší předností je jejich pestrost a variabilita. Když v oblíbeném rodinném receptu vyměníte jednu ingredienci nebo přidáte jednu novou, máte zcela novou recepturu.
Dnes se podíváme do dalekého Ruska, které i při přípravě pomazánek samozřejmě používá zejména suroviny, které jsou v této zemi dostupné. Vyzkoušejte s námi chuť dálek prostřednictvím několika pomazánek.
Pomazánka z uzené makrely
Pokud patříte k milovníkům uzených ryb, vyzkoušejte připravit pomazánku z uzené makrely.
Ingredience?
- uzená makrela
- 2 vařené vejce
- 1 cibule
- 100g zakysaná smetana
- majonéza dle chuti
- hořčice dle chuti
- pepř
- sůl
Příprava je jednoduchá, část filetu nakrájejte nadrobno, přidejte na kostičky nakrájené vařené vejce a cibuli, vmíchejte zakysanou smetanu a majonézu a pomazánku dochuťte trochou plnotučné hořčice. Na závěr přidejte podle chuti trochu soli a pepře.
Vaječná pomazánka se šunkou
Vašim hostům jistě zachutná tato jemná a chuťově bohatá pomazánka, k jejíž přípravě budete potřebovat několik běžně dostupných surovin.
Ingredience:
- cca 150 g kvalitní šunky
- 100 g měkké klobásy
- 3 celá vejce
- majonézu (cca 5 polévkových lžic)
- trochu citronové šťávy
- pepř
- sůl
Uvařená vejce nastrouhejte na struhadle nebo nakrájejte najemno, stejně tak pokrájejte také klobásu a šunku a do této směsi vmíchejte majonézu. Pomazánku dochuťte trochou citronové šťávy, solí a pepřem.
Pomazánka z tresčích jater
Tato pomazánka u nás nepatří k těm tradičním, ale pokud máte specifickou chuť tresčích jater rádi a chcete připravit něco chuťově zajímavého, vyzkoušejte tento recept.
Ingredience:
- 1 plechovku tresčích jater
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
- cca 1 polévkovou lžíci majonézy
- 3 celá vařená vejce
- 1 čajovou lžičku plnotučné hořčice
- trochu jemně nasekané zeleniny podle chuti (rajčata, nakládané okurky)
- pepř, a
- sůl.
Tresčí játra a vejce pokrájejte nadrobno a přidejte k nim ostatní ingredience, z nichž vytvoříte pomazánku.