Víte, co děláte špatně, když si vyrábíte domácí majonézu?

Domácí majonéza chutná mnohem lépe než kupovaná varianta. Tedy za předpokladu, že neuděláte některé chyby při přípravě. Jak se jim vyvarovat?

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Domácí majonéze nemá mezi těmi kupovanými v obchodech konkurenci. Navíc jestli do ní dáte navíc domácí vejce, bude chutnat ještě lépe. Na výrobě majonézy není nic těžkého, i když se do takové práce mnoho lidí nepouští. Pokud ale víte, jak na to, už si žádnou jinou nekoupíte. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Domácí majonéza může chutnat skvěle

Stačí jen dodržet několik pravidel, aby byla majonéza taková, jaká má být. Hotovou majonézu můžete zabalit jako dárek, protože domácí produkty jsou k nezaplacení. 

Majonéza bude hotová během chvilky díky tyčovému mixéru

Místo ručního míchání použijte tyčový mixér, který vám ušetří nejen čas, ale také práci. Majonéza díky tomu bude i nadýchanější a chutnější. Nejdříve oddělte žloutky od bílků.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Nejdříve oddělte žloutky od bílků

Budete potřebovat právě jen žloutky, ale bílky můžete využít například na pusinky nebo si je přidat míchaných vajec na snídani. Na každý budete potřebovat lžíci octa. Poté přidejte sůl, pepř, začněte míchat a postupně přidávejte olej. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Pozor na chyby při přípravě

Olej i vejce by měly být pokojové teplota nebo obojí vytažené z ledničky. Na jeden žloutek budete potřebovat asi 125 ml oleje. Podle toho snadno spočítáte množství, které budete potřebovat. Jestli majonézy chcete víc, stačí znásobit množství oleje i žloutků, pomoci si můžete několika kapkami citronové šťávy. 

Jestli si majonézu připravíte ze sójového nebo kukuřičného oleje, vydrží v chladničce až týden. Dávejte si pozor při lití oleje, pokud ho přidáte moc rychle, mohla by se majonéza srazit. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Dávejte si pozor při lití oleje

I sražená majonéza se dá zachránit 

Jestli se vám to přece jen povedlo, nevadí. Poradíme vám, jak sraženou majonézu znovu umíchat. Přidejte dvě lžíce vařené vody a promíchejte asi 2 minuty. Jestli se vám nespojí, dejte do misky vaječný žloutek. Do něj postupně přidávejte kašovitou majonézu a nespěchejte. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
I sražená majonéza se dá zachránit 

Míchejte majonézu tak dlouho, než dosáhnete požadované kvality. Jestli do vaječného žloutku ještě přidáte trochu hořčice, vyhnete se tomu, aby se majonéza znovu srazila. Tuto poctivě vyrobenou majonézu můžete použít do pomazánek nebo salátů, k výrobě dresinků nebo ji darovat příbuzným.

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Zobrazit další články