Nejenom klasické perníčky se hodí na Vánoce. Během letošních svátků si můžete upéct i zajímavou alternativu v podobě těchto sušenek. Jsou jednodušší, než si myslíte.
Pokud nemáte dost času na to, pustit se do velkého pečení, nezoufejte. Než si kupovat cukroví v obchodě, zkuste raději tyto rychlé a chutné domácí křupavé sušenky. Zamiluje si je každý a zvládnete to ještě dnes. A pokud chcete spojit příjemné s užitečným, zapojte do práce i děti.
Ingredience
- 500 g mouky
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 2 vejce
- 10 g vanilkového cukru
- 10 g prášku do pečiva
Postup
- Máslo nakrájejte na kousky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte s cukrem.
- Rozbijte vejce, smíchejte s vanilkovým cukrem. Potom přimíchejte směs másla a cukru.
- Mouku s práškem do pečiva smíchejte a postupně přidávejte do směsi.
- Důkladně vypracujte. Vzniklé těsto uplácejte do tvaru koule a uložte, přikryté potravinářskou folií, na několik hodin do lednice. Můžete do těsta také přidat dle chuti například zázvor nebo skořici.
- Hmotu následně vyválejte na tloušťku asi půl centimetru. Vykrájejte sušenky v libovolných tvarech.
- Sušenky pečte v předehřáté troubě při maximálně 160°C na zhruba 15 minut.
- Sušenky můžete samozřejmě dále zdobit. Polevu vytvoříte z jednoho vaječného bílku a 250 g cukru.
Další možností jak zvládnout přípravu cukroví rychleji, jsou jeho nepečené varianty. Existují stovky receptů.
Například klasické rumové kuličky, které dělávaly i naše babičky. Základ kuliček se skládá z rozemletých ořechů a piškotů. Oříšky můžete opražit. Tekuté přísady jsou rozpuštěné máslo a rum. Tyto kuličky se dají dělat v mnoha variantách.
Cukru dle chuti a dále například med, marmeláda nebo džem, kokos, kakao, sušené ovoce, zkrátka co vás napadne. Také můžete do směsi spotřebovat, co byste jinak v kuchyni již nevyužili, například polámané cukroví či přebytky polev a náplní. Kuličky můžete nakonec obalit v kakau, čokoládě, kokosu, oříšcích a tak dále.