Staré recepty mají své kouzlo a většinou jsou neuvěřitelně lahodné. Připravte své rodině jedinečný čokoládový dort, který se rozpustí v ústech a potěší každé dítě. Věřte, že není vůbec složitý.
Tento jedinečný dort je vyroben podle starého receptu, ale přesto je nesmrtelný, lahodný a nádherně krémový. Takzvaný Bird Milk Cake je měkký, lehký a téměř okamžitě se vám rozpustí v ústech. Čokoládová poleva nahoře je přitom naprosto fenomenální! Nezapomínejte, že k vážení ingrediencí se v tomto receptu používá klasický hrnek o objemu 250 ml.
Ingredience na klasický dort s čokoládovou polevou
Dort se skládá celkem ze tří složek, a to z těsta, krému a polevy. Na těsto budete potřebovat 7 vaječných žloutků, 1 hrnek mouky, 100 g másla, ½ hrnku cukru, špetku vanilky a 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva. Na výrobu krému budete potřebovat 20 g želatiny, 7 bílků, 1 hrnek cukru, 170 g másla, 250 g kondenzovaného mléka, špetka soli a špetka vanilky. Nakonec na polevu budete potřebovat 150 g tmavé čokolády, 180 g šlehačky, 30 g cukru a 30 g másla.
Příprava
V první řadě oddělte bílky od žloutků. Bílky použijete na krém a žloutky na těsto. Vajíčka dejte do lednice, aby byla studená. Nejdříve se dejte do základu. Do vaječného žloutku přidejte cukr a vanilku, vyšlehejte do pěny a přidejte máslo pokojové teploty. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte mouku do žloutkové směsi a promíchejte. Kulatou formu na pečení s odnímatelnou stranou vyložte papírem na pečení a nalijte těsto. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu 17 až 20 minut.
Nyní jdeme na krém. Želatinu namočte do ½ hrnku vody pokojové teploty a nechte stát. Máslo vymíchejte robotem do pěny, poté přidejte kondenzované mléko. Krém nechte stát v pokojové teplotě. Dejte želatinu do hrnce a přidejte polovinu cukru, promíchejte a zahřejte na 60 stupňů. Nechte vychladnout. Studený bílek vyšlehejte mixérem do pěny, přidejte zbývající cukr, sůl a vanilku. Pomalu přidejte želatinu a míchejte robotem. Pomalu přidejte krém.
Poskládejte vše dohromady a polijte
Upečené těsto rozkrojte ostrým nožem na dvě části, poté jeden list vložte do základní dortové formy, natřete na ni polovinu krému, položte na ni druhý plát dortu a natřete zbývajícím krémem. Poté si připravte polevu. Čokoládu rozlámejte na malé kousky a vložte do mísy. Zahřejte smetanu s cukrem a poté přidejte čokoládu.
Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, poté přidejte máslo a míchejte další 4-5 minut. Uzavřete boky formy na pečení a koláč polijte vychlazenou polevou, kterou rovnoměrně rozetřete na dort. Pokud si odložíte trochu smetany na ozdobu, můžete s ní ozdobit vršek dortu. Dejte dort do ledničky alespoň na jednu hodinu.