Letní meruňková buchta bez cukru. Krásně nadýchaná a s křupavou krustou

V létě se často scházíme s přáteli a většinou s sebou přineseme něco na ochutnání. Chcete je potěšit, ale nevíte čím? Už nemusíte pátrat, řešení přinášíme v tomto článku.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

S touto nadýchanou pochoutkou zažijete meruňkový výbuch chuťových pohárků v každém soustu, které učiníte. Jeho velkou výhodou je, že bude chutnat lahodně, i když vaše meruňky samy o sobě moc dobré nebudou. Protože – komu se to nestalo – občas si v obchodě koupíme hromadu krásných meruněk, které bohužel vypadají daleko lépe, než chutnají. Co pak s nimi dělat? No přece buchtu!

Příprava těsta a plnění

Na těsto budete potřebovat: 

  • Čtyři vejce
  • 170 g cukru, nebo medu (dle vašeho uvážení)
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 250 g mouky
  • Trochu vanilkového aromatu
  • Jednu čajovou lžičku prášku do pečiva
  • Misku
  • Šlehač

Jako první krok musíte všechna vejce rozklepnout do misky a vyšlehat je s cukrem. Následně přidejte olej, mléko, vanilkové aroma, mouku a prášek do pečiva. Opět šlehejte do té doby, než se všechny suroviny krásně spojí do jednoho hladkého těsta. 

iZdroj fotografie: Freeimages

Na plnění budete potřebovat:

  • 250 g tvarohu nebo sýru cottage či ricotty
  • Jednu čajovou lžičku strouhané citronové kůry
  • Tři lžíce cukru, nebo medu (dle vašeho uvážení)
  • Dvě lžíce krupice
  • Čtyři až pět kusů broskví
  • Dvě misky
  • Vidličku

Jako první si nakrájíme meruňky na kostičky. Pokud použijete meruňky z kompotu, vystelte misku papírovými utěrkami, aby z meruněk odkapala přebytečná tekutina.

Nejlepší je s marmeládou

Do misky nasypejte tvaroh (nebo sýr, který jste si zvolily), krupici, citronovou kůru a cukr. Na smíchání použijte vidličku, výsledek by měl být “hrudkovitý”. Vystelte si plech na pečení (ideální je 25 x 30 cm) pečícím papírem a nalijte na něj těsto. Pomocí čajové lžičky dávejte na těsto malé hromádky již připraveného plnění. Do zbývajícího prostoru naskládejte meruňky. 

iZdroj fotografie: Stocksnap

Troubu si předehřejte na 170°C a pekáč do ní vložte. Pečte po dobu 35 – 40 minut. Pokud si nebudete jistá, jestli už je buchta hotová, vložte do ní na chvíli špejli a jestli bude po vytáhnutí skoro čistá, buchta již je. Pak už ji jen nechte vychladnout a můžete podávat. Nejlépe chutná, když ji z vrchu potřete meruňkovou marmeládou. A pokud vám přijde buchta málo sladká, nebojte se ji posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Zobrazit další články