V létě se často scházíme s přáteli a většinou s sebou přineseme něco na ochutnání. Chcete je potěšit, ale nevíte čím? Už nemusíte pátrat, řešení přinášíme v tomto článku.
S touto nadýchanou pochoutkou zažijete meruňkový výbuch chuťových pohárků v každém soustu, které učiníte. Jeho velkou výhodou je, že bude chutnat lahodně, i když vaše meruňky samy o sobě moc dobré nebudou. Protože – komu se to nestalo – občas si v obchodě koupíme hromadu krásných meruněk, které bohužel vypadají daleko lépe, než chutnají. Co pak s nimi dělat? No přece buchtu!
Příprava těsta a plnění
Na těsto budete potřebovat:
- Čtyři vejce
- 170 g cukru, nebo medu (dle vašeho uvážení)
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 250 g mouky
- Trochu vanilkového aromatu
- Jednu čajovou lžičku prášku do pečiva
- Misku
- Šlehač
Jako první krok musíte všechna vejce rozklepnout do misky a vyšlehat je s cukrem. Následně přidejte olej, mléko, vanilkové aroma, mouku a prášek do pečiva. Opět šlehejte do té doby, než se všechny suroviny krásně spojí do jednoho hladkého těsta.
Na plnění budete potřebovat:
- 250 g tvarohu nebo sýru cottage či ricotty
- Jednu čajovou lžičku strouhané citronové kůry
- Tři lžíce cukru, nebo medu (dle vašeho uvážení)
- Dvě lžíce krupice
- Čtyři až pět kusů broskví
- Dvě misky
- Vidličku
Jako první si nakrájíme meruňky na kostičky. Pokud použijete meruňky z kompotu, vystelte misku papírovými utěrkami, aby z meruněk odkapala přebytečná tekutina.
Nejlepší je s marmeládou
Do misky nasypejte tvaroh (nebo sýr, který jste si zvolily), krupici, citronovou kůru a cukr. Na smíchání použijte vidličku, výsledek by měl být “hrudkovitý”. Vystelte si plech na pečení (ideální je 25 x 30 cm) pečícím papírem a nalijte na něj těsto. Pomocí čajové lžičky dávejte na těsto malé hromádky již připraveného plnění. Do zbývajícího prostoru naskládejte meruňky.
Troubu si předehřejte na 170°C a pekáč do ní vložte. Pečte po dobu 35 – 40 minut. Pokud si nebudete jistá, jestli už je buchta hotová, vložte do ní na chvíli špejli a jestli bude po vytáhnutí skoro čistá, buchta již je. Pak už ji jen nechte vychladnout a můžete podávat. Nejlépe chutná, když ji z vrchu potřete meruňkovou marmeládou. A pokud vám přijde buchta málo sladká, nebojte se ji posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!