Pokud máte rádi sladké, určitě oceníte náš recept na kynuté sladké pečivo s náplní z vanilkového pudinku. Nejlépe chutnají hned po upečení.
Kdo by neměl rád sladké čerstvé pečivo k snídani a kávě. Pokud chcete snídat šneky s vanilkovým pudinkem upečené podle našeho receptu, budete si ale muset přivstat. Jejich příprava není náročná na postup ani ingredience, ale kynuté těsto potřebuje svůj čas. To ale ničemu nevadí, pro tyto případy tu máme pozdní snídaně a brunche. Recept můžete obohatit o sušené ovoce či ořechy.
Dejte těstu dostatek času a dobré podmínky ke kynutí
Na celém receptu je nejproblematičtější otázka kynutí. Těsto by mělo získat dostatek času pro optimální výsledek a lehkou a nadýchanou chuť výsledného pečiva. Chcete recept vyzkoušet? Nejprve si nachystejte všechny ingredience pro přípravu kynutého těsta. Až bude těsto téměř vykynulé, teprve začněte připravovat pudinkovou náplň. Ta je naprosto jednoduchá, vaří se úplně stejně jako obyčejný vanilkový pudink.
Ingredience pro přípravu těsta
- 500 gramů hladké mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 vaječný žloutek
- 250 mililitrů mléka
- 20 gramů čerstvého droždí
- 80 gramů másla (rozpuštěného)
- 1 špetku soli
Na náplň budete potřebovat jeden balíček pudinku, 500 ml mléka a tři lžíce cukru. Dodržujte doporučený poměr. Příliš tekutý pudink by neztuhnul a vytékal by ze šneků ven. Jakmile budete mít připravené vše potřebné, můžete se směle pustit do pečení. Nemusíte se bát, není to žádná věda, vanilkové šneky hravě zvládne i malé dítě.
Prvním krokem a stavebním prvkem celého receptu je kynuté těsto. To jde v případě nouze nahradit listovým těstem z mrazáku. Tak tedy: Nadrobte droždí do vlažného a oslazeného mléka. Vzniklou hmotu nechte na teplém místě a ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, vejce a žloutek. Do vzniklé směsi přidejte směs z droždí. Hněťte, dokud nebude těsto dokonale homogenní. Poté je přikryjte a nechejte hodinu na teplém místě.
Těsto bude ještě měnit velikost vlivem tepla z trouby
Po uplynutí této doby začněte připravovat samotný proces pečení. Až těsto vykyne, rozválejte je do obdélníku o tloušťce 3–4 milimetry, pokryjte vanilkovým pudinkem uvařeným podle návodu, podle vašich chuťových preferenci posypte ovocem, rozinkami nebo oříšky, poté opatrně stočte. Nakrájejte zhruba na centimetrové plátky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
Skládejte šneky v dostatečných rozestupech, vlivem tepla v troubě budou ještě kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 20 minut.