Běžně se na přípravu tohoto smaženého jídla používá řada ingrediencí, jejichž vypuštění z receptu ničemu nevadí.
Možná jste si někdy na nejrůznějších zábavách, hodech, kolotočích, festivalech či jiných akcích koupili ve stánku langoše. Ať už si na ně poručíte na závěr česnek, sýr, kečup či jiné přísady, nejdůležitější je na chutném kousku samotné těsto. Spousta receptů na langoše vyžaduje řadu ingrediencí, bez nichž bude příprava výrazně jednoduší, ale výsledek stejně dobrý.
Potřebné přísady a postup
Na tento recept si připravíte jen 1 kg hladké mouky, půl litru mléka, 0,2 litru zakysané smetany, 30 gramů droždí a jednu polévkovou lžíci soli. Vlažné mléko nalijte do nádoby a nechte v něm rozpustit droždí. Do větší mísy nasypete mouku, zalijete mlékem s droždím a pořádně promícháte. Následně přidáte zakysanou smetanu a sůl a znovu zamícháte, aby se vše spojilo.
Těsto v míse překryjete utěrkou, odložíte na teplém místě a necháte přibližně půl hodiny odpočívat. Během této doby by mělo správně nakynout a bude se s ním dobře pracovat. Natrháte jej na požadované kousky a vyválíte na tloušťku přibližně půl centimetru. Jednotlivé kusy postupně pokládáte do rozpáleného oleje a smažíte je do křupava nebo jak jinak uznáte za vhodné.
Méně přísad než jiné langoše
Tento recept je oproti běžnějším podstatně jednodušší, jelikož nezahrnuje takové ingredience jako je bílý jogurt, cukr, vodu a olej. Stejně tak ale na začátky nebyly vypsány ty přísady, jimiž si langoš ochutíte. Mezi tyto ingredience může patřit kečup, jiné omáčky či dipy, sýr, česnek, cibule, pažitka a spousta dalších. Vaší představivosti a chuťovým buňkám se meze nekladou.
Zbylé těsto využijete později
Pokud vám ještě něco zůstalo a vy už se cítíte plní, nezoufejte. Těsto můžete vložit do sáčku a schovat do ledničky, další langoše z něj budou dobré minimálně po dalších 6 dní. Nezapomeňte však do pytlíku kápnout olej, aby se k němu těsto nepřilepilo a šlo vytáhnout. V tomto případě navíc neplatí, že by těsto vydrželo v mrazáku po delší dobu, nízké teploty změní konzistenci těsta, dávejte jej proto výhradně do chladničky.