Už vám nechutnají běžné sýry z obchodu, které jsou velmi často také plné chemie? Pokud je tomu skutečně tak, zkuste změnu a dejte si sýr domácí. Příprava je hračkou
Sýry jsou oblíbenou surovinou po celém světě. Používají se do omáček, salátů, hlavních chodů nebo pouze nakrájené, například k vínu. Jste-li milovníky sýrů, a patříte k těm, co holdují domácí výrobě, máme pro Vás pár typů na jeho výrobu. Ať jste začátečník nebo pokročilý.
Tavený sýr
K výrobě domácího sýra postačí pár surovin a trocha času. Nejen, že díky vlastnoruční přípravě je nám znám obsah, ale radost z dobře odvedené práce chuť sýru ještě o kousek zlepší. K přípravě sýru potřebujeme čtyři litry mléka, mléčnou kulturu (případně kysanou smetanu, podmáslí nebo jogurt), 1-2 lžičky syřidla a sůl.
Mléko zahřejeme na 72 až 74 °C, zchladíme na teplotu 30 °C a přidáme 2 lžičky mléčné kultury. Pořádně promícháme a necháme asi 30 minut stát. Následně zahřejeme na 27 až 30 °C, přidáme syřidlo, promícháme a necháme stát při pokojové teplotě po dobu asi 2 hodin.
Sýr na závěr pokrájíme asi na třícentimetrové čtverce a opět necháme odstát, tentokrát po dobu 30 minut. Poté necháme sýr na sítku 24 hodin odkapávat. Nakrájené čtverečky osolíme a zabalíme do alobalu. Sýr je hotov!
Camembert a hermelín
U tohoto typu sýra postupujeme stejně, avšak k jeho výrobě je zapotřebí tzv. thermofilní mléčná kultura.
Pro zrání camembertu použijte uzavíratelnou nádobu, kterou umístíte na 10-14 dní do místnosti s teplotou kolem 15°C. Zralý sýr poté uložte do ledničky.
Domácí čedar
Čtyři litry mléka zahřejeme na 30°C v nádobě, ze které bude možnost vypustit syrovátku. Společně s mléčnou kulturou necháme hodinu působit, přidáme syřidlo, hmotu rozkrájíme a pomalu zahříváme.
Po hodině vypustíme syrovátku a sýr nakrájíme na čtverečky. Tyto poté lisujeme a otáčíme, aby sýr proschl.