Večeře nebo obědy z jednoho pekáčku jsou chutné, rychlé a praktické. Vyzkoušejte zapečenou vepřovou plec s bramborami a zeleninou a přesvědčte se sami.
Různá zapečená jídla jsou velmi praktická: skvěle chutnají, není s nimi mnoho práce a dají se téměř neomezeně obměňovat. Stačí jen přidat jinou zeleninu, změnit druh masa nebo použít neobvyklé koření a vznikne úplně nové jídlo. Využít lze i zapékání se sýrem, vejci nebo smetanou. Navíc stačí nakrájet a smíchat ingredience a strčit je společně do trouby, nemusíte trávit hodiny u sporáku.
Ingredience na šťavnatou vepřovou plec s rajčaty a cibulí
Jednu ze snadných variant přípravy zapečeného masa s bramborami a zeleninou si můžete vyzkoušet hned teď.
Ingredience
- 400 g brambor
- 300 g vepřové pleci bez kosti
- 2 větší cibule
- 4 střední rajčata
- olej
- hladkou mouku
- sůl
- pepř
- mletou sladkou papriku
Nakrájet, přikrýt, zapéct (postup přípravy)
Nejprve si nachystejte plech nebo pekáč a vymažte jej olejem. Brambory okrájejte a nakrájejte na slabší plátky, poté je osolte, promíchejte a vložte do pekáče. Cibuli a rajčata nakrájejte na kolečka a navrstvěte na brambory nebo všechno promíchejte dohromady. Maso nakrájejte na středně silné plátky, jemně naklepejte klouby ruky, osolte, opepřete a obalte ve směsi hladké mouky. Obalenou plec pak zprudka orestujte na pánvi, maso vyjměte a naskládejte na brambory.
Pekáček důkladně přikryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů. Až maso i brambory změknou, což může být podle typu trouby za 1,5 až 2 hodiny, sundejte opatrně alobal (bude horký) a nechejte péct ještě dalších 30 minut. Hotové jídlo můžete posypat čerstvou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Skvělou alternativou je přidání smetany nebo sýra, který vytvoří křupavou krustu.