Recept na domácí tvarohové koláčky jako od babičky

Tvaroh je skvělou surovinou na pečení. A není nutné hledat žádné moderní recepty. Stačí se ohlédnout do minulosti a najít postup našich babiček, na velmi lahodné tvarohové koláčky, které si zamiluje každý.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Každý z nás má dětství spojené s několika příjemnými vjemy a vůně čerstvě upečených buchet a koláčů je pravděpodobně jedním z nich. Ani v dospělosti se ale takového potěšení nemusíte vzdávat. Zapomeňte alespoň občas na kupované koláče z obchodu a upečte si své vlastní. S tímto receptem to bude hračka.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Ty domácí jsou stejnak nejlepší

Co budete potřebovat?

  • 25 dkg hladké mouky + 25 dkg pšeničné mouky
  • 15 dl vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 25 dkg droždí
iZdroj fotografie: Pixabay.com
Tvarohové koláčky jsou populární klasikou

Na těsto si dále připravte 8 dkg rozpuštěného tuku nebo margarínu, 2 lžíce cukru a trochu soli. Náplň vyrobíte z 45 dkg tvarohu, 2 lžic zakysané smetany, 7 lžic cukru, jednoho sáčku vanilkového cukru, hrsti hrozinek a jednoho vajíčka. Na potření si následně připravte ještě 1 vaječný žloutek a 1 lžíci mléka.

Jak udělat těsto?

Mouku smíchejte v hluboké míse, uprostřed udělejte důlek, do něj nalijte 3 lžíce mléka, posypte špetkou cukru a rozdrobte do něj droždí. Trochou mouky ještě posypte ingredience v dolíku. Mísu přikryjte a počkejte několik minut, než kvásek začne účinkovat. Až se tak stane, přidejte zbytek vlažného mléka, vejce, sůl, zbytek cukru a tuk nebo margarín. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Recepty od babičky jsou ty nejlepší

Všechny ingredience důkladně promíchejte. Měli byste získat vláčné, nepříliš lepivé těsto, které nebude zůstávat na stěnách mísy. Podle potřeby můžete přimíchat ještě trochu mouky nebo mléka. Když je těsto hotové, přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba hodinu kynout. Za tu dobu by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Použijte tvaroh na klasický moučník

Jak udělat náplň?

V jiné míse zatím namačkejte tvaroh, přidejte smetanu, oba cukry, rozinky i vejce. Vše dobře promíchejte. Vykynuté těsto si rozválejte na vál tak, aby bylo necelý centimetr vysoké, a vykrajujte z něj malé čtverce.

Už při pohledu se sbíhají sliny
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Každý čtverec naplňte tvarohovým krémem a spojujte k sobě protilehlé konce, aby vznikly malé šátečky. Vyložte je na plech, potřete směsí žloutku a mléka a pečte na 180 stupňů cca 20 minut.

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Zobrazit další články