Jakýkoliv dort nebo sušenka by měla vypadat vždy dokonale. Jak na to? Základem je nejenom kvalitní poleva, ale také mnoho píle která je spojena s následným zdobením.
Jestli jste nadšený cukrářský amatér nebo se pečení věnujete na profesionální úrovni – vaše poleva na dorty nebo sušenky by měla být pokaždé dokonalá! Víte, jakou chybu děláte, proč není dokonalá nebo čím jí dodat šmrnc?
Na stole by mělo všechno vypadat dokonale, jíme i očima
Jídlo nám musí nejen chutnat, ale taky se nám mělo líbit na pohled. Jak toho docílit například u sušenek nebo perníčků? Stačí je ozdobit polevou. Dort nebo sušenky se tak pro oko stanou mnohem atraktivnější a dostaneme na ně větší chuť. Jak tedy dělají polevu profesionálové?
Představíme vám recepty na polevu na sušenky a také na dort. Sušenková poleva se bude skládat z těchto surovin:
- 120 g moučkového cukru
- 1 vaječný bílek
- 2-3 kapky citronové šťávy
Vaječný bílek rozmíchejte elektrickou metličkou společně s moučkovým cukrem. Přidejte citronovou šťávu, aby byla poleva lesklejší. Nemělo by dojít ke tvrdnutí polevy, proto ji ihned použijte. Podobným způsobem uděláte i polevu na dort, kdy budete potřebovat 150 gramů moučkového cukru a 5 čajových lžiček vody.
Do polevy můžete použít i potravinářské barvivo
Moučkový cukr prosejte, aby v něm nezůstaly hrudky. Přidejte vodu a důkladně promíchejte, pokud se vám zdá poleva hodně hustá, můžete přidat více vody.
Jestli se vám hmota zdá hezká, okamžitě ji naneste na dort a rovnoměrně uhlaďte, protože jinak rychle zamrzne. Jestli chcete mít dort nebo sušenky barevnější, můžete glazuru nabarvit potravinářským barvivem.
Polevu můžete udělat také z čokolády, hodí se na buchty z piškotového těsta, ozdobit ale můžete také linecké cukroví. Je ale důležité vybrat kvalitní čokoládu, která bude skvěle chutnat a při rozpouštění nevytvoří hrudky. Hořká čokoláda by měla obsahovat alespoň 35 % kakaa, mléčná 25 %. Čím vyšší procento kakaového másla, tím se bude lépe rozpouštět.