Hledáte recept na jednoduché a chutné jídlo? Zapečené brambory jsou sázkou na jistotu: dva druhy sýrů jim dodají skvělou chuť, navíc můžete postup libovolně obměňovat.
Brambory patří mezi stavební kameny české kuchyně, a není se čemu divit: obsahují významné množství vitaminu C a mnoho dalších zdraví prospěšných látek, jsou cenově dostupné a nenáročné na přípravu. Jestliže se vám už omrzely tradiční varianty kuchyňské úpravy brambor, můžete vyzkoušet zapékání sýrem v kombinaci s voňavým koprem a česnekem. Náplň však můžete měnit podle svých představ: pokud neholdujete bezmasým jídlům, můžete přidat klobásu nebo slaninu.
Šest jednoduchých surovin zaručí chutný výsledek
Recept není nijak náročný na suroviny, kromě brambor, bylinek a koření budete potřebovat jen dva druhy sýra. Ideální je kombinace brynzy a parmezánu, je ale možné využít i jiné, libovolné druhy sýrů, dbejte jen na to, aby jeden byl měkký a druhý tvrdý. Použít můžete například lučinu v kombinaci s uzeným eidamem nebo řecký sýr s goudou.
Pro přípravu receptu budete potřebovat:
- 10 ks brambor
- 250 g brynzy
- 200 g parmezánu
- 3 stroužky česneku
- 1 svazek čerstvého kopru nebo dvě lžičky sušeného
- sůl a pepř podle chuti
Rychlá večeře: 10 minut přípravy a 30 minut pečení
Brambory důkladně umyjte kartáčkem a vařte v osolené vodě do poloměkka. Potom nastrouhejte brynzu na hrubém struhadle, česnek oloupejte a prolisujte. Kopr nakrájejte najemno a smíchejte se strouhanou brynzou a česnekem. Podle chuti přidejte pepř a sůl. Tvrdý sýr nakrájejte na plátky nebo nastrouhejte najemno.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů, v každé uvařené bramboře vyhlouběte lžící dostatečný prostor a naplňte ho vzniklou směsí. Naplněné brambory položte na plech s pečicím papírem a posypte strouhaným tvrdým sýrem nebo na ně položte sýrové plátky. Podle typu trouby zapékejte přibližně 30 až 40 minut a podávejte teplé s čerstvou zeleninou nebo vaším oblíbeným salátem.