Milovníci sladkého by měli zpozornět. Pokud hledáte inspiraci na zajímavý, originální a chutný dort, zkuste použít jako základ palačinky. Vznikne lahůdka, kterou si zamilujete po prvním ochutnání.
Dort zvaný Monastyrskaya Izba pochází z Ruska, kde je oblíbeným dezertem. Je typický svou jemností a nadýchaností. A také tím, že je tvořen palačinkami. S jeho pomocí zaujmete i tu nejnáročnější návštěvu. Jeho příprava je přitom rychlá a jednoduchá. Navíc nevyžaduje troubu na pečení – vystačíte si s pánví.
Chuťový základ celého dortu tvoří sladko-kyselá kombinace zakysané smetany a třešní. Pokud neholdujete třešním, můžete je nahradit jiným bobulovitým ovocem.
Potřebovat budete:
- 400 gramů vypeckovaných konzervovaných třešní
- 150 gramů krystalového cukru
- 2 vejce
- 270 gramů mouky (ze které běžně děláte palačinky)
- 600 ml mléka
- 2 lžíce nerafinovaného slunečnicového oleje
- Půl litru zakysané smetany (nejlépe s obsahem tuku minimálně 20 %)
- 40 gramů hořké čokolády
- půl lžičky cukru
- půl lžičky soli
Postup:
S pomocí mixéru si připravíme těsto na palačinky. Na něj použijeme mouku, vejce, mléko a trochu cukru se solí.
Necháme jej 15-20 minut odstát a posléze z něj na pánvi pomazané olejem usmažíme palačinky. K přípravě dortu je potřeba celkem 21 palačinek.
Jakmile máme všechny palačinky hotové, připravíme krém. Zakysanou smetanu dáme do misky. Přidáme 150 gramů cukru krystal a důkladně promícháme metličkou dohladka.
Dort připravujeme tak, že na palačinku položíme řádek třešní. Smotáme ji takovým způsobem, abychom třešně obalili. Takto smotané palačinky pokládáme na talíř vedle sebe. Takto vytvoříme řadu o šesti palačinkách. Z horní části je namažeme krémem. To opakujeme u i u řad následujících. Do každé další řady dáváme o palačinku méně, aby vznikl tvar pyramidy. Krémem, který zbyde, pokryjeme celou vrchní plochu dortu.
Podáváme jako dezert. Dort je vhodný jako pohoštění pro návštěvy. Posloužit může i na zpříjemnění společně strávených chvil doma.