Originální zapečené brambory rychle a snadno. Skvěle chutnají a zasytí šest i více hladových krků

Brambory jsou úžasné jídlo. Dá se z nich vykouzlit několik různých příloh – pečené, vařené, smažené, šťouchané nebo kaše. Avšak můžete z nich vytvořit i hlavní jídlo.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Brambory jsou v kuchyni nepostradatelné. Dá se s nimi vytvořit opravdu mnoho různých pokrmů. Skvěle chutnají mimo jiné zapečené. Ideálně v kombinaci s několika druhy sýrů, to pak chutnají opravdu božsky. Pokud už se vám sbíhají sliny, můžete ihned vyzkoušet náš recept. Je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Navíc je rychlý na přípravu a chutný.

Množství pro šest i více jedlíků

Budete potřebovat asi osmnáct středně velkých brambor, dále máslo, stroužek česneku, zakysanou smetanu, eidam, parmezán, kuřecí vývar, mouku, muškátový oříšek, sůl a pepř. Nejprve si zapněte troubu, aby byla předehřátá. Potom si oloupejte brambory a nakrájejte je na kolečka, případně na menší kousky. Teď přichází čas na omáčku. Rozpusťte tři lžíce másla a nasekejte na ně stroužek česneku. Rozpuštěné máslo posypte moukou a přidejte koření.

iZdroj fotografie: Pixabay

Poté přilijte asi jeden a půl hrníčku zakysané smetany a šálek kuřecího vývaru. Počkejte, až se směs začne vařit, a odstavte ji z ohně. Následně přidejte šálek eidamu a šálek parmezánu. Směs míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Nakrájené brambory vyskládejte do zapékací mísy – ale nezapomeňte je osolit a opepřit. Poté je zalijte připravenou sýrovou omáčkou. Následně vše vložte do předehřáté trouby a pečte do zlatova. Pak už jen přejeme dobrou chuť.

Recept se dá vylepšit či obměnit

Sýrové brambory jsou velmi chutné, ale možná se mezi vámi najdou i tací, kteří by raději pokrm ještě vylepšili nějakou masitou složkou. To je výborný nápad. Brambory budou skvěle chutnat například s kuřecím masem, přidat však můžete také kousky vepřového masa, případně se hodí i uzené. Pokud máte raději jen sýry, můžete přidat ještě jeden či dva druhy. Skvěle chutnají brambory s nivou, avšak u tohoto pokrmu si musíte dát pozor na dosolování.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zapečené brambory můžete udělat také s klasickou smetanou a vejci. Pak stačí smíchat vejce, sůl, pepř a smetanu se sýrem, ideálně eidamem, a takto připravenou směs nalít na brambory. Skvělou chuť tomuto jídlu dají bylinky. Zkuste například provensálské koření, které pokrmu dodá ten správný šmrnc. Pokud ho doma nemáte, vyzkoušejte jiné oblíbené bylinky, třeba tymián chutná s bramborami a smetanou opravdu skvěle.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články