Honí vás mlsná na nějaký slaný zákusek, ale v lednici máte jen minimum ingrediencí. Nenáročnou možností je domácí pizza, která vás nebude stát moc peněz a pochutná si na ní celá rodina.
Doma si navíc vyberete jen ingredience, které máte sami rádi a nemusíte čekat, až vám jídlo doručí donášková služba.
Připravte si vše potřebné
Na pizzu je třeba jen několik surovin:
- Hladká mouka – 400 g
- Vlažné mléko – 1 ml
- Vlažná voda – 2 ml
- Čerstvé droždí – 30 g
- Olej – 4 čajové lžičky
- Sůl – špetka
- Cukr – špetka
Jestliže trpíte na nesnášenlivost lepku, můžete mouku nahradit bezlepkovou variantou. Skvěle vám poslouží bezlepkový mix z obchodu nebo více smíchaných jednopruhových mouk. Rýžová, pohanková nebo kokosová. Stejně tak si můžete poradit i s intolerancí mléka. Nahraďte jej rostlinou variantou, jako je mandlové nebo sojové.
Příprava pokrmu
Droždí rozdrobte do vlažného mléka a zasypte cukrem. Počkejte, až lehce vyroste. Všechny ingredience smíchejte, a nakonec přidejte droždí. Jakmile bude vše tvořit jednotnou směs, nechtě ji pod utěrkou vykynout na teplém místě, a to přibližně hodinu a půl. Pokud těsto nenarostlo, nejspíš byla chyba v droždí.
Těsto nakonec rozprostřete rovnoměrně na plech. Troubu předehřejte na 175 stupňů a budete péct na 40-50 minut.
Výběr vlastních ingrediencí
Nezapomeňte na vrchní část pizzy. Nejprve použijte vhodný podklad, jako jsou drcená rajčata nebo sugo. Následně pokládejte šunku nebo salám, a pak už záleží jen na vaší chuti. K šunce se například hodí ananas a k salámu feferonky. Na těsto můžete přidat kukuřici, špenát nebo klidně rozklepnout celé vejce.
Vršek zasypte sýrem, bylinkami a drobnostmi, jako jsou žampiony, houby, kostičky slaniny nebo například mořské plody pokrájené na drobnější kousky. Pečte necelou hodinu, dokud okraje nebudou do zlatova a vršek pizzy rozpečený.