Nechce se vám do složitého pečení slaných muffinů, ale přeci jen byste si něco dobrého k snědku dali? Zkuste improvizovat a tvořte pokrm z obyčejného toustového chleba. Vykouzlíte díky němu skvostnou chuťovku i na pohled.
Čas od času je líný i ten nepoctivější kuchař nebo kuchařka. Proto jsou v kurzu zjednodušené recepty či alternativy, které napodobují originály. To ale neznamená, že musí chutnat hůř! S následujícím tipem si připravíte lahodné a reprezentativní muffiny, kterými lze pohostit i návštěvu.
Co potřebujete na improvizované muffiny?
Připravte si tyto ingredience a pomůcky:
- bílý toustový chléb
- tvrdý sýr na strouhání
- libovou šunku či jinou oblíbenou uzeninu
- 1 až 2 vejce (nebo dle počtu muffinů)
- sůl a mletý pepř dle chuti
- čerstvé bylinky dle chuti (např. petržel nebo pažitku)
- váleček
- prázdnou konzervu nebo hrníček
Jak postupovat při přípravě improvizovaných muffinů?
Začněte tím, že si bílý toustový chléb nakrájíte na stejně široké plátky. Můžete však koupit i ten pokrájený. Poté pláty vyskládejte na prkénko nebo pracovní plochu a vykrojte pomocí konzervy nebo hrníčku kolečka. Ta následně převálejte válečkem, abyste je ztenčili. V dalším kroku si připravte náplně.
V jedněch muffinech může být strouhaný sýr s bylinkami a rozšlehanými vejci a v těch druhých pak na kostičky pokrájená šunka s vejcem. Vyválené plátky toustů vložte do máslem vymazaného tvořítka na muffiny a naplňte sýrem, šunkou a vejci.
Zapékání toustových muffinů a jejích konzumace
Muffiny z toustového chleba zapékejte v troubě asi 10 až 15 minut při teplotě 180 °C. Podávejte je například s ochucovacími studenými omáčkami jako je kečup, tatarka či majonéza. Přejeme dobré chutnání.
Tipy na různé variace muffinů
Toustové muffiny si však můžete připravit i s jinými náplněmi než s těmi výše uvedenými. Hodit se bude například i na kousky pokrájená sladká paprika, rajčata, niva, černé i zelené olivy, nebo nakládaná kukuřice. Ti, co vyznávají zdravý životní styl, mohou nahradit bílý toust tím celozrnným tmavým.