Masovo-bramborové mini karbanátky. Zasytí během chvilky a přípravu zvládne každý

Někdy je těžké vymyslet jídlo k večeři a inspirace nepřichází. Přinášíme vám proto jednoduchý recept složený z pár základních surovin, který lze použít jako hlavní chod i přílohu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Brambory jsou oblíbenou potravinou, a to nejen díky své chuti, a také díky rozmanitostí svého použití. Dají se zakomponovat do hlavního chodu, polévky, ale jde i o chutnou přílohu. Další výhodou je, že brambory má doma skoro každý. Jednou z možných variant úpravy jsou chutné smažené kuličky. Variabilita tohoto pokrmů tkví v tom, že jej můžeme připravit  v masové, ale také také ve vegetariánské verzi. 

Seznam potřebných surovin

Na jednoduchý bramborový pokrm si připravte jeden kilogram brambor, dvě vejce, 30 gramů sýra a půl hrnku mouky. K dochucení se bude hodit petržel, jarní cibulka a sůl. Pokud preferujete ostřejší chuť, můžete si připravit také nakrájené chilli papričky. Nejedná se o nijak složitý recept a zvládne ho i naprostý začátečník, který se v kuchyni ještě příliš neorientuje. 

iZdroj fotografie: Pexels

Brambory oloupejte, pečlivě omyjte, nakrájejte na malé kostičky a uvařte v osolené vodě. Vařte zhruba 20 minut, poté vodu z hrnce přeceďte a brambory rozmačkejte na směs podobnou bramborové kaši. Hrnec s kaší odložte a počkejte, než rozmačkané brambory zchladnou. Mezitím si vedle do mísy nastrouhejte sýr, který poté smíchejte s nasekanou petrželkou a jarní cibulkou.

Jednoduchý, ale velmi chutný pokrm

Směs brambor smíchejte se surovinami, které máte připravené v misce. Aby kuličky dobře držely tvar, přidejte do hotové směsi dvě vejce. Vzniklé těsto důkladně propracujte rukama a tvořte z něj malé kuličky. Ty následně obalte v malém množství mouky nebo strouhanky a připravte si olej na smažení. Jakmile je olej dostatečně rozpálený, opatrně da něj jednotlivé kuličky pokládejte a smažte do zlatova.

iZdroj fotografie: Pexels

Hotové bramborové kuličky vyjměte z pánve a položte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje. Můžeme je podávat jako hlavní chod, ale také jako originální smaženou přílohu k masu. Hodí se i k omáčce, případně je lze doplnit o nakrájenou zeleninu nebo salát. Smažené bramborové kuličky uspějí u vegetariána, při vhodné kombinaci s nimi ale potěšíte i zarytého odpůrce zeleninových jídel.

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Zobrazit další články