Patří mezi velmi oblíbená jídla nejen u nás, ale i jinde ve světě. Řeč je o kuřecích prsních řízcích, které se zapečou se zakysanou smetanou a obalí v paprikové mouce.
Jestli hledáte jednoduchý a rychlý recept, který je zároveň chutný, kuřecí prsa se smetanou jsou klasika, která neomrzí. Recept totiž můžete pozměnit podle sebe a svých chutí nebo chutí rodiny. Stačí jen opéct maso, zalít zakysanou smetanou, přidat sýr a oběd může do trouby. Můžete použít koření podle vašich preferencí a rozhodně s žádným neuděláte chybu.
Příprava masa je jednoduchá
Výhodou receptu je, že nepotřebujete hromady nádobí, ale stačí vám pánev a jeden pekáč, do kterého dáte veškeré suroviny. Připravte si kuřecí prsa, mouku, červenou papriku, olej, sýr, zakysanou smetanu a sůl. Přidat můžete i jiné koření.
Nasolená kuřecí prsa obalte v paprikové mouce, opečte na pánvi a položte vedle sebe do pekáče. Poté přidejte smetanu a sýr a pečte v troubě, kterou si nejdříve předehřejte. Doba pečení závisí na typu trouby, musíte maso sledovat. Správnost upečení poznáte podle sýru, který bude mít zlatavou barvu.
Kuřecí maso si můžete ozvláštnit indickým kari. Má štiplavou chuť, kterou zjemní klasická smetana. V receptu můžete použít také cibuli a česnek, kterým nezkazíte snad žádné jídlo. Ke kuřecímu maso se skvěle hodí zelené fazolky, společně s kuřecím masem a smetanou tvoří jednoduchou kombinaci, která nezklame.
Prsa osmažte na oleji, stejně jako cibuli a česnek. K nim přidejte fazolky a rozmarýn a smažte. Poté do pánve nalijte malé množství vína a poduste. Nalijte další víno a smetanu, vložte kuřecí maso a poduste asi 5 minut.
Kuřecí prsa můžete udělat na milion způsobů
Kuřecí prsa, to nejsou jen řízky. Můžete si udělat kousky, které obalíte v cereáliích nebo jogurt, stačí je nakrájet na nudličky a můžete k nim přidat jakoukoliv omáčku a přílohu. Skvěle se prsa hodí také do různých salátů se zálivkou. Kuřecí maso je libové, zdravé a plné bílkovin. Dobře chutnají v kombinaci se smetanou a listovým salátem. Nebojte se použít bylinky, které jídlo ozvláštní a dodají mu příjemnou vůni i chuť.
Do tradiční české kuchyně patří kuře na paprice, které se může podávat s těstovinami nebo knedlíkem. Je to recept, u kterého nebudete trávit celé dopoledne a zasytí celou rodinu. Při vaření se používají kuřecí stehna, která se uvaří a můžete je snadno zbavit kostí. Kromě stehen můžete použít také křídla. Maso obalte v bylinkách, opečte v hrnci, přidejte česnek, sladkou papriku, a nakonec zalijte vývarem. Nechte povařit a přilijte smetanu.