Pomalu se blíží doba výsevu okurek. Velmi brzy se pak na svých zahradách dočkáme sklizně domácích okurek, na které se celou zimu těšíme. Přebytky naložte podle tohoto receptu.
Sečtěte objem všech sklenic, které jste naplnili okurkami a zeleninou. Pak už stačí jen tento objem vydělit dvěma, a právě s tímto množství vody pracovat. Pokud tedy zavařujete sklenice o celkovém objemu 3 litrů, budete potřebovat 1,5 litru vody.
Potřebné množství vody nalijte do hrnce, který může na sporák. Do vody přidejte potřebné množství soli. To znamená, že na každý litr vody nasypete do hrnce 1 rovnou polévkovou lžíci soli. Takto připravený roztok z vody a ze soli umístěte na sporák a na mírném plamenu přiveďte roztok k bodu varu.
Takto uvařený roztok, který přešel bodem varu, rozdělte naběračkou do všech sklenic s okurkami. Sklenice s okurkami důkladně zavřete a nechte roztok působit po dobu alespoň 48 hodin. Po této době vařte okurky ve sklenicích ještě jednou. Pak nechte okurky 2 týdny odpočívat, pak se můžete pustit do jejich konzumace.