Jednoduchý recept na nakládané okurky

Pomalu se blíží doba výsevu okurek. Velmi brzy se pak na svých zahradách dočkáme sklizně domácích okurek, na které se celou zimu těšíme. Přebytky naložte podle tohoto receptu.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Okurky se v našich zahradách pěstují ve velkém. Jsou oblíbenou zeleninou a není se čemu divit. V létě vám poskytnou perfektní osvěžení v parných letních dnech. Nemusíte se bát, že budete mít problém zužitkovat přebytky. Ba naopak, čím víc okurek, tím lépe. Alespoň budete mít možnost udělat si zásobu nakládaných okurek na zimu. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Nakládané okurky jsou skutečnou delikatesou

Na nakládané okurky budete potřebovat

  • okurky
  • voda
  • sůl
  • koření (vhodný je kopr, bobkový list, hořčičné semínko, tymián, česnek, pepř, nové koření)
  • mrkev

Postup přípravy nakládaných okurek

Příprava těchto nakládaných okurek je velmi snadná. Nachystejte si dostatek zavařovacích sklenic. Ty vyvařte nebo alespoň opláchněte horkou vodou. Nechte je úplně uschnout. Než zavařovací sklenice uschnou, důkladně omyjte okurky a nachystejte je k zavařování. Až budete mít suché sklenice i okurky, naskládejte okurky do sklenic co nejvíce natěsno.

iZdroj fotografie: Pixabay
Kromě okurek stačí pár běžných ingrediencí a samozřejmě i potřebná nádoba

Pak už stačí jen nakrájet mrkev na tenká kolečka a přidat ji do sklenic spolu s vámi zvoleným kořením. Nyní přijde na řadu zalití okurek lákem. K tomu budete potřebovat dostatečné množství vody. No jo, ale jak to zjistit? Úplně jednoduše, stačí, když použijete tuto osvědčenou fintu.

Sečtěte objem všech sklenic, které jste naplnili okurkami a zeleninou. Pak už stačí jen tento objem vydělit dvěma, a právě s tímto množství vody pracovat. Pokud tedy zavařujete sklenice o celkovém objemu 3 litrů, budete potřebovat 1,5 litru vody. 

Potřebné množství vody nalijte do hrnce, který může na sporák. Do vody přidejte potřebné množství soli. To znamená, že na každý litr vody nasypete do hrnce 1 rovnou polévkovou lžíci soli. Takto připravený roztok z vody a ze soli umístěte na sporák a na mírném plamenu přiveďte roztok k bodu varu.

iZdroj fotografie: Pixabay
Správně připravený lák jim dodá potřebnou chuť

Takto uvařený roztok, který přešel bodem varu, rozdělte naběračkou do všech sklenic s okurkami. Sklenice s okurkami důkladně zavřete a nechte roztok působit po dobu alespoň 48 hodin. Po této době vařte okurky ve sklenicích ještě jednou. Pak nechte okurky 2 týdny odpočívat, pak se můžete pustit do jejich konzumace.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Zobrazit další články