Jednoduchý recept na jahodovou zmrzlinu z kefíru. Zdravá alternativa k té klasické

Vlny veder a prosluněných dní se nekompromisně blíží a není nic lepšího, než si toto období zlepšit vyzkoušením nového receptu na domácí zmrzlinu.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Domácí zmrzlina má oproti kupované ohromné množství výhod. Nejvíce zřejmá je ta, že máte přehled o všech ingrediencích, a tím pádem i kvalitě vaší zmrzliny. Je to také výhodné, když chcete někomu udělat radost, protože říct „Udělala jsem ti domácí zmrzlinu z lásky“ zní mnohem lépe než „Koupila jsem zmrzlinu, kdyžtak si ji vezmi, je v mrazáku“. Proto si dnes na ni ukážeme recept, tento bude konkrétně z kefíru.

Proč zrovna kefír? 

Kefír je fermentovaný nápoj, který je úžasným zdrojem živin. Obsahuje bílkoviny, fosfor, vápník, hořčík, vitamín K2 a dokonce i slušné množství vitamínu D. Má spoustu výhod pro naše zdraví, zlepšuje například kvalitu našich kostí (to je také ovlivněno vitamínem K2). Jeho pravidelná konzumace snižuje riziko zlomenin až o 81 %.

iZdroj fotografie: Freepik

Kefír také snižuje riziko vzniku osteoporózy, což je onemocnění, kvůli kterému se naše kosti stávají o hodně křehčí, a mnohonásobně se tak zvyšuje riziko vzniku zlomenin. Kefír navíc obsahuje více probiotik než běžné jogurty. Probiotika jsou mikroorganismy, jež pomáhají správnému trávení, regulaci hmotnosti a duševnímu zdraví. Kefír sice není tolik propagován jako ostatní mléčné výrobky, ale rozhodně je v tomto ohledu nejúčinnější. 

Ingredience a postup

Teď už si ukážeme, jak si takovou lahodnou zmrzlinu připravit. Budete potřebovat:

  • Jeden litr kefíru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 20 gramů želatiny
  • Čtvrtinu šálku vody
  • Jeden šálek cukru
  • Půl lžičky vanilkového cukru
  • 150 gramů jahod (pokud máte raději například borůvky, bude s nimi tento recept fungovat také, fantazii se meze nekladou)
  • Mixér
  • Hrnec
iZdroj fotografie: Pixabay

Nejprve smíchejte želatinu s vodou a nechte ji vstřebat, aby pořádně nabobtnala. Mezitím si kefír rozšlehejte s cukrem, zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Poté vezměte želatinu, vložte ji do hrnce a míchejte na mírném ohni. Po vychladnutí ji přidejte ke směsi z kefíru a důkladně rozmixujte. Teď už jen umyjte jahody, nakrájejte je na kousky, vmíchejte do vzniklé zmrzliny a nalijte ji do jakékoliv formy či krabičky. Nechte v mrazáku pár hodin a můžete podávat. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Zobrazit další články