Pořádné domácí koblihy ala větrníky. S tímto receptem se po nich zapráší

Jakmile se naučíte koblihy správně usmažit, už je nebudete chtít jinak. Bez ohledu na to, jakým krémem je budete plnit, budou určitě vynikající a pochutnají si i vaše děti.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Koblihy jsou velmi oblíbené po celém světě, ale každá země si je může upravit podle sebe. V Americe jsou známé jako donuty, které mají uprostřed díru, u nás je zase kobliha zpravidla plněná marmeládou nebo čokoládou a posypává se cukrem. Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, domácí vlastnoručně vyrobené a usmažené kousky budou tím nejlepším, čím pohostíte nejen rodinu, ale také návštěvy.

iZdroj fotografie: Pixabay
Existuje nespočet druhů

Koblihy potřebují perfektní přípravu

Na naše koblihy budete potřebovat: 1 dl vody, 8 dkg másla (použít můžete margarín), 10 dkg mouky a čtyři vejce. Připravovat budete také náplň, která se skládá z vanilkového pudinku a šlehačky. Vyrobit si musíte nejdříve odpalované těsto. Není na něm nic těžkého, ale na první pohled se může zdát, že je jeho výroba složitá. Do hrnce dejte vodu, máslo a mouku. Vařte a míchejte, dokud se těsto nebude oddělovat od stěn hrnce. Trvat to bude asi 1-2 minuty. Po jednom přidejte celá vejce a zapracujte do těsta.

iZdroj fotografie: Pixabay
Odpalované těsto

Na plech dejte pečicí papír a hmotu vtlačte do sáčku. Ustříhněte na konci malinkou dírku a dělejte na plech hromádky velikosti koblihy. Uvedené množství by mělo stačit na 12 kousků. Troubu si předehřejte na 220 stupňů a její dno dejte pekáč s vodou. Pečte 20-25 minut, ale neotvírejte troubu. Pokud uvidíte, že se koblihy připékají, můžete teplotu stáhnout na 170 stupňů. Náplň uděláte smícháním vanilkového pudinku se šlehačkou. Na koblihy můžete přidat vyšlehanou smetanu.

Fantazii se meze nekladnou

Na náplň nemusíte použít jen vanilkových pudink. Můžete si ji udělat podle vlastní chuti, přidat karamelový nebo čokoládový. Pro milovníky sladkého zkuste do pudinku nastrouhat hořkou čokoládu nebo ji ve vodní lázni rozpustit a koblihy s ní na závěr malinko polít. Koblihy se skvělé hodí jako dezert ke kávě nebo čaji, můžete jimi i obdarovat své blízké.

iTradiční náplní odpalovaných zákusků je pudink a šlehačka.

Odpalované těsto má výhodu, že se nemusí hníst, kynout ani táhnout. Jednoduše ho uděláte v hrnci během několika minut. Základem je kvalitní hladká mouka, která obsahuje dostatek lepku. Po odpálení nechte těsto vychladnout, než do něj přidáte vejce. Těsto může být suché, což není na škodu, ale znamená to, že jste ho odpálili dostatečně a odpařilo se z něj dost tekutiny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články