Jak správně uchovat perníčky, aby zůstaly stále měkké?

Perníčky peče na Vánoce mnoho rodin. Nejenom, že skvěle vypadají, ale také by měly dokonale chutnat. Jak zajistit, aby byly stále dokonale měkké? Pamatujte si tyto zásady správného skladování

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Pečení cukroví, především perníčků, je u mnoho z nás každoroční tradicí. Vůně, linoucí se z trouby, vykrajování různých vánočních tvarů, pečení, společné zdobení a následně si všichni vychutnat hotový výrobek. Víte ale, jak perníčky skladovat, aby byly měkké a vláčné a aby byly chutné jako čerstvě po upečení? 

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří

Nezáleží na tom, jaký použijete recept, ale na tom, jak je uložíte

Tajemství toho, jak je uchovat měkké a vláčné, není v těstě ani různou přípravou. Záleží na místě, kde budete perníčky skladovat. Neměly by se vysušit, a zároveň by měly zůstat měkké po několik týdnů.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Naučte seje správně skladovat

Ještěže než perníčky ozdobíte, je nutné dát si na některé věci před uskladněním pozor. Jestli použijete tradiční recept na perníčky, po upečení budou tvrdé a musí nejdříve změknout. Po upečení tak nechte perníčky vychladnout a poté je dejte do krabičky, která jde uzavřít. Nechte je tak 2-3 dny a až poté ozdobte. 

i

Když už máte perníčky nazdobené, skladovat je můžete podobně. Nádoba musí být vzduchotěsná, aby byly dlouho měkké. Nádoba může být plastová nebo kovová, klidně použijte i sklo nebo plastovou fólii, kterou obalíte misku nebo tác. Poté dejte perníčky na chladné místo.

Zkusit můžete i rady našich babiček

Perníčky by se neměly uchovávat v papírových krabicích. Ideální bude kameninová nebo keramické dóza. Můžete je pokropit rumem, a aby změkly, zkuste na ně položit polovinu jablka. Perníčky do sebe nasáknou jeho vlhkost a zůstanou vláčné. Doporučuje se také pomerančová kůra nebo zkuste dózu obalit vlhkou utěrkou. 

i

Existují ale recepty, které zaručují, že perníčky budou měkké ihned. Je to hlavně pro ty, kteří správnou dobu pro upečení propásly a perníčky by nestihly změknout. Ozdobit je můžete buď kupovanými tubičkami s různými barvami polevy, nebo si udělat domácí z bílků a moučkového cukru. Obě suroviny musí být důkladně promixováno, aby směs neobsahovala hrudky, které by stejně nepřešly přes malý nastřižený růžek pytlíku. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Zobrazit další články